Novi porezi na dohodak i doprinose u FBiH: Šta (ne)će radnik dobiti?

Biznis 16. nov. 202116:03 > 16:10
Podijeli:
Izvor: Fena

Ukoliko budu usvojeni novi zakoni u Federaciji Bosne i Hercegovine, stopa poreza na dohodak iznosit će 13 posto, umjesto dosadašnjih 10 posto, uz povećanje neoporezivog dijela od plate sa sadašnjih 300 KM na 800 KM. Iznos preko 800 KM trebao bi biti oporezovan stopom od 13 posto.

Drugim prijedlogom zakona predviđeno je smanjenje zbirne stope doprinosa na 32,5 posto iznosa bruto plate, ali uz povećanje osnovice. Šta smo u konačnici dobili?

Izvor : N1

“Bez obzira na to što će dio dohotka biti oslobođen i na njega se neće plaćati porez na dohodak i što će zbirna stopa biti niža, imate puno veću oporezivu osnovicu zbog toga će se na niže plate više plaćati porez. To je jedna opcija, veći izdatak za poslodavce koji ovo može iskoristiti i da kaže ja ću taj teret podnijeti. Druga opcija da se smanji plata radnika, što je nažalost realnije. Ono što će radnik dobiti na ruke, bit će puno manje. Druga stvar su veće plate, govorimo o platama iznad 1.200 KM. Ako poslodavac zadrži istu bruto platu, radnik bi trebao dobiti više novca ‘na ruke’. Ako poslodavac zadrži istu neto platu, onda će u toj situaciji poslodavac ostvariti tu uštedu. OvdJe govorimo o stalnom zaposlenju”, analizirao je za N1 Faruk Hadžić, ekonomski stručnjak.

Izvor : N1

A planirano je oporezivanje i drugih naknada, pa se tako, između ostalih, oporezuju nakndae posljedica nesreće po osnovu sudske odluke iznad pet prosječnih plata, oporezuju se naknade troškova volontiranja u mjesečnom iznosu preko 100 KM koju ostvaruje volonter, oporezuje se dohodak preko tri prosječne plate za tešku invalidnost i dr. (ostatak pročitajte na grafici ispod teksta).

Izvor : N1

Na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkom doma Parlamenta FBiH zakazanoj za 30. novembar, neće biti Zakona o porezu na dohodak i doprinosima. Uvršten je prijedlog Zakona o sukobu interesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar