Oglasili se trgovački lanci: Povećanjem nabavnih cijena rastu maloprodajne

Biznis 18. mar 202217:06
Izvor: N1

Trgovački lanci Konzum, Bingo, Mercator i Amko oglasili su se danas povodom informacije o nelegalnom poveća cijena proizvoda, te nalazima Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je u proteklom periodu utvrdila nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marže prilikom formiranja cijena u vodećim trgovačkim lancima koji posluju na području FBiH

Ovi trgovački lanci navode da u procesu poslovanja i formiranja maloprodajnih cijena isključivo se poštuje Odluka o ograničenju marži osnovnih životnih namirnica zakonski formiranih i propisanih na razini svakog kantona.

“Osim navedenog izuzetno važan faktor za formiranje maloprodajnih cijena jesu i nabavne cijene proizvoda naših dobavljača. Pojednostavljeno rečeno, u ovom slučaju podizanjem nabavnih cijena proizvoda automatski se povećavaju maloprodajne cijene na policama naših prodajnih objekata dok propisana marža i dalje ostaje u okvirima zakonskog ograničenja. Manja odstupanja su moguća usljed naglog povećanja nabavnih cijena”, kazali su.

Ističu da nagla i značajno povećana potražnja kupaca za osnovnim životnim namirnicama uzrokovala je bržu frekvenciju nabave i promptno stavljanje tek nabavljene robe na police, a upravo je ta roba nabavljena po naglo povećanim nabavnim cijenama.

“Upravo u ovakvim situacijama izuzetno izazovnog poslovanja važno je naglasiti da se nabavne cijene proizvoda mijenjaju na dnevnoj razini a time uslovljeno primjena novih maloprodajnih cijena stupa na snagu odmah ili u najboljem slučaju do maksimalno 7 dana od zaprimljene obavijesti o poskupljenju proizvoda”, kazali su.

Trgovački lanci naveli su trenutne nabavne cijene proizvoda pojedinih bh. proizvođača i dobavljača iz kategorije osnovnih životnih namirnica za kojima trenutno vlada najveća potražnja:
– 1 litar suncokretovog ulja = 4,67 KM sa PDV
– 1 kilogram brašna T-400 = 2,07KM sa PDV
– 25 kilograma brašna T-500 = 36,93 KM sa PDV

“S tim u vezi informišemo vas da je glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo povećanje nabavnih cijena od strane proizvođača odnosno dobavljača a sve prouzrokovano trenutnim globalnim poremećajem ekonomije, rastom cijena sirovina, goriva i drugih energenata važnih za proces proizvodnje i transport”, navodi se u saopćenju četiri trgovačka lanca.

Podsjećamo, zbog čestih promjena cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata u BiH u periodu od 15. februara do 13. marta ove godine kod 14 subjekata utvrđene su nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marži, podaci su koje je objavila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar