Pfizerovo cjepivo poskupjelo već dva puta

Biznis 12. apr 202121:00 > 21:011 komentar
Izvor: Pfizerovo cjepivo (Marco Bertorello / AFP)

Pfizerovo cjepivo koštalo je 12 eura, potom 15,50 eura, a Europska komisija sada potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji

U nedavnoj raspodjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza. Blizu 1,26 milijuna. Hrvatska je odmah iza nje sa 747 tisuća dodatnih doza, piše Večernji list.

Po Borisovljevim riječima, ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene. Cijena cjepiva BionTecha i Pfizera raste, navodi on.

Europska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine. Iz belgijske vlade u prosincu je nakratko procurio cjenik prema kojemu ispada da je cjepivo AstraZenece koštalo EU 1,78 eura po dozi. Pfizerovo cjepivo je 12 eura po dozi.

Bugarski premijer Borisov u svom je istupu dodao da se trenutačno pregovara i potpisuje ugovor o 900 milijuna doza cjepiva po 19,5 eura. To je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje cijepljenja. Vjerojatno na jesen, zimu i tijekom sljedeće godine. Stoga i državni proračuni svih zemalja članica trebaju pronaći sve veće iznose za cjepiva, zaključio je bugarski premijer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Komentari

Vaš komentar