Početna cijena zemljišta za gradnju Kongresnog centra Sarajevo 82 miliona KM

Biznis 13. apr. 202113:35 > 11:482 komentara
Podijeli:
Izvor: Općina novi Grad Sarajevo

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine objavila je javni poziv za prodaju nekretnina pored glavne zgrade u Sarajevu. Licitacija će biti održana 12. maja s početkom u 13 sati. Riječ je o prostoru na kojem se treba graditi Kongresni centar Sarajevo.

Prodaju se ekonomsko dvorište od 28,655 metara kvadratnih, ekonomsko dvorište od 879 metara kvadratnih i zgrada od 575 metara kvadratnih. Početna cijena je 82 miliona KM bez PDV-a.

“U skladu sa Regulacionim planom Općine Novi Grad i Urbanističkim projektom predmetna nekretnina je namijenjena za izgradnju kompleksa Kongresnog centra Sarajevo. Za nju postoji izdata Urbanistička saglasnost. Sve dodatne informacije u vezi sa urbanističkim tehničkim uvjetima za izgradnju kompleksa mogu se dobiti u Općini Novi Grad”, navodi se u Javnom pozivu BHRT-a.

Pravo učešća imaju sva fizička i pravna lica koja su registrirana u BiH i državljani BiH. Također, pravo imaju i strana fizička i pravna lica koja ispunjavaju zakonom predviđene uvjete za stjecanje prava vlasništva na nekretninama u BiH.

Depozit od 50.000 KM

Najpovoljnija ponuda je ona s najvećom ponuđenom cijenom. Ako dva ili više ponuđača ponude istu cijenu, nekretnina će biti prodata onom ponuđaču koji na dan javnog otvaranja ponuda na licu mjesta ponudi najveću cijenu.

“Nekretnine se prodaju u zatečenom stanju na dan prodaje i naknadne reklamacije neće biti razmatrane”, navodi se u pozivu.

Učesnici za registraciju moraju uplatiti depozit u iznosu od 50.000 KM na račun BHRT-a. Prijave trebaju biti dostavljene na adresu BHRT-a do 10. maja do 16 sati.

“Odabrani ponuđač ima obavezu da zaključi Ugovor o kupoprodaji sa BHRT-om najkasnije u roku od 30 dana i uplati kupoprodajnu cijenu na račun RTVBiH. Uplata će biti umanjena za iznos depozita. Predaja nekretnina u posjed bit će izvršena nakon uplate postignute kuporodajne cijene”, zaključuje se u pozivu.

Toranj od 39 spratova

Podsjetimo, Općina Novi grad Sarajevi BHRT su 11. augusta 2020. godine raspisali javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa “Kongresni centar Sarajeva”. U saopćenju je tada navedeno da će se centar graditi na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara. Hotel čija je izgradnja također planirana u ovom kompleksu bit visoke kategorije s pet zvjezdica i kapacitetom od 300 soba i 34 apartmana. Njegovom izgradnjom Sarajevo bi trebalo dobiti toranj sa 39 spratova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar