Podrška radu 12 poduzetnica iz BiH: “One su bitan dio naše ekonomije”

Biznis 22. jun 202117:17
Podijeli:
Izvor: Faruk Zametica/N1

Britanski ambasador u BiH Matthew Field, predstavnica Ambasade Švedske u BiH Lisa Curman i predstavnik UN Women u BiH David Saunders danas su u rezidenciji britanske ambasade u Sarajevu organizirali susret sa 12 preduzetnica iz raznih dijelova BiH (Sarajevo, Široki Brijeg, Tešanj, Srebrenica, Bosanski Petrovac, Zenica, Jajce i Banja Luka), kako bi još jednom istakli njihove napore i doprinos, te podržali njihov rad.

“Danas imam čast zajedno sa svojim kolegama iz Švedske, UN Women, te Fondacije 787 ugostiti svijetle primjere poduzetništva iz cijele BiH. Nakon teških posljedica pandemije, bili smo u prilici pomoći sjajnim poduzetnicima da prebrodre krizu i nađu nove načine za plasiranje svojih proizvoda”, rekao je Field.

Savjetovanje i finansijska podrška

Ujedinjeno Kraljevstvo, naglasio je, će nastaviti podržavati napore koji vode povećanju zastupljenosti žena u politici, biznisu i svim sferama života, jer to je za dobrobit cijele BiH.

Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787, istaknula je da je program “BizUP” trajao šest mjeseci i okupio poduzetnice koje su u tom trenutku imale problema u svom poslovanju zbog pandemije korona virus.

“Poduzetnice dolaze iz osam gradova iz BiH i pokrivaju različite oblasti poslovanja. Imaju više od 60 zaposlenih, više od 200 proizvoda i usluga. To govori koliko su bitan dio naše ekonomije. Omogućili smo im finansijsku podršku, savjetovanje, da prevaziđu datu krizu i postavili smo temelje za budući razvoj”, rekla je Džindo.

Narudžbe iz Evrope

Arijana Katana, direktorica brenda „Jagy Carriers“, koja je učestvovala u “BizUP”, navela je da se brend bavi programom dječijih nosiljki i asortimana za nošenje beba.

“Trenutno u BiH smo plasirani u svim dm marketima. Do kraja godine planiramo i veći izvoz u skandinavske države. Proizvodi se mogu kupiti i preko našeg vlastitog web shopa. Jako puno narudžbi imamo, ne samo iz regiona, već iz cijele Evrope“, kazala je Katana.

Kako je bilo na ovom susretu pogledajte u našoj fotogaleriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar