Smailbegović: Poskupljenje struje dovest će do povećanja cijena mnogih proizvoda

Biznis 07. okt. 202110:03 > 12:481 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Najavljeno poskupljenje električne energije do 120 posto za privrednike, odrazit će se na cijelu ekonomiju. Prma riječima Adnana Smailbegovića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, posljedice će biti negativne. No, iako građanima ne bi trebala poskupiti električna energija i oni će itekako osjetiti posljedice.

Smailbegović je kazao su u Udruženju upalili “crveni alarm” kada su kompanijama počeli dolaziti novi ugovori za snabdjevanje električne energije sa povećanjima od 70 do 120 posto.

“Mi smo očekivali neki rast, od 5 do 10 posto, to je nešto što bi bilo uobičajeno i to svaka kompanija prevaziđe bez nekih udara. Međutim, kada smo vidjeli da je to enormno, onda smo odreagovali”, kazao je.

Smatra da je nemoguće tu išta uraditi bez Vlade Federacije BiH.

“Ono što je bitno da kažemo da neće poskupiti struja za građanstvo, ovdje se radi isključivo o privredi koja je na tržištu. Postoje mali privredni subjekti koji troše manje snage, oni su još na režimu gdje Vlada, odnosno FERK, definira cijene i one se neće mijenjati u ovom trenutku. Ovdje se priča o većim privrednim potrošačima”, pojasnio je.

Privrednici bi mogli izgubiti konkurentnost

Navodi da cijena električne energije značajno utiče u cijeni gotovih proizvoda, te objašnjava šta bi to značilo.

“Značilo bi za firme koji su izvoznici da bi izgubili konkurentnost. Cijena njihovog proizvoda bila bi veća, potencijalno bi mogli izgubiti ugovore, morali bi profit nadoknaditi, moglo bi doći do gubitka radnih mjesta. I razvoj tih kompanija bi bio usporen”, kazao je.

Ističe da bh. ekonomiji sada ide dobro.

“Pandemija je jedna prilika koju bi bh. ekonomija mogla iskoristiti. Potražnja je značajno povećana na evropskom tržištu. To je zamjena za Aziju”, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, neminovno bi došlo do problema u poslovanju velikih potrošača.

“Gospodinu iz Cementare Kakanj su ponudili 77 posto poskupljenje. To za njega znači šest miliona povećanja za godinu dana i to otprilike znači desetak posto povećanja cijene cementa. Tih deset posto, to će poskupiti od autoputa koji se gradi, do građevine kompletne”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar