Šri Lanka od Amazona traži da ukloni bikinije i otirače inspirisane zastavom

Biznis 15. mar. 202108:48
Podijeli:
Amazon omogućio kupovinu korisnicima iz BiH
Izvor: Tanjug / AP, Michel Spingler

Šri Lanka je od američke kompanije Amazon tražila da sa svojih stranica ukloni bikinije i otirače u obliku lava s njene državne zastave, saopštile su tamošnje vlasti.

Ta zemlja je pre dva dana protestovala zbog takvih artikala proizvedenih u Kini. Šri Lanka je osjetljiva na sve što smatra kao neprimjerenu upotrebu zastave i budističkih simbola.

Vlasti Šri Lanke navele su da su gigantu u onlajn trgovini, Amazonu, uputile zvanični protet i zatražile od kineskih vlasti da obustave proizvodnju i prodaju takvih artikala.

Ambasada Šri Lanke u Kini saopštila je da je uputila pismo kompaniji da obustavi prodaju putem Amazona otirača i svih proizvoda „koji zloupotrebljavaju zastavu“ Šri Lanke.

Ambasada Šri Lanke u SAD takođe je saopštila da je reagovala i podnijela žalbu američkih vlastima zbog „kršenja intelektualne svojine“ Šri Lanke.

Međutim, dva dana posle intervencije Šri Lanke, trgovci i dalje nude na prodaju predmete inspirisane njenom zastavom.

Neki kineski trgovci na Amazonu nude otirače po cijenama od 10 do 24 dolara, i bikini od devet do 17,30 dolara.

Jedan korisnik interneta iz Šri Lanke naveo je da to pokazuje „kako Kinezi vide Šri Lanku“. Drugi korisnik je naveo da otirači predstavljaju upozorenje kako će Kina tretirati Šri Lanku ako ne isplati dugove.

„Ako ne uspijemo, sigurno će štampati našu zastavu i na toalet papiru“, naveo je još jedan korisnik interneta.

Komentari

Vaš komentar