Trakavica između BH-Gasa i Energoinvesta se nastavlja

Biznis 07. maj. 202118:242 komentara
Podijeli:

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević na optužbe iz BH-Gasa odgovorila je da BH-Gas iznosi "najbesramnije laži" kada su rekli "da nisu nikada primili fakturu Energovinesta". Trakavice i međusobne optužbe ponovo su aktualizirane. I jedni i drugi smatraju da su u pravu, a kako je kazala Hadžialjević Vlada FBiH jučer, "umjesto da riješi problem, samo djelimično ugasila prvu vatru umjesto jasnog i cjelovitog rješenja". Istakla je kako su u sve "uključeni centri moći". Nije željela govoriti o imenima.

Problem na relaciji BH-Gas – Energoinvest, nastao je kada je Energoinvest ugovorio kupovinu gasa s ruskim dobavljačem odnosno preko Turskog toka.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević tvrdi da se moglo preći na ovaj pravac snabdijevanja još od prvog januara, ali je to učinjenjo tek početkom aprila, te dodaje da su građani FBIH zbog neprelaska na Turski tok, platili gas skuplje za oko tri miliona američkih dolara. Eneroginvest unajmio je konsultantsku kuću koja je utvrdila da je mađarski transporter od ranije naplaćivao gas po većoj tarifi od dozvoljene Bosni i Hercegovini, ona je također naglasila je kako oni “nisu raskinuli ugovor s mađarskim transporterom, već da je došlo do više sile i da tada nema penala”

“O penalima nakon ovog izvještaja nema ni govora. Naše dalje aktivnosti će biti da ćemo mađarskog transportera pored Tužilaštva, SIPA-e to je jedna aktivnost koja nije biznis aktivnost. Mi ćemo se obratiti Evropskom regulatoru, koji reguliše regulatore u EU. A onda ćemo tražiti od transportera povrat tih sredstava”, kazala je Hadžialjević.

“BH Gas direktno plaća obaveze prema Srbiji, Mađarskoj i preme ruskom Gazpromu. Taj dokaz je oplemenjen i potvrđen kroz ugovoru. I sad Imamo problem ugovora kroz Mađarsku i Srbiju i nama dolaze fakture. Gas se ne transportuje, Energoinvest nije htio da raskine ugovor. A već dva mjeseca priča i zamajava javnost kako će raskinuti viša sila, a ništa se nije desilo”, istakao je Almir Bečarević, savjetnik u Upravi BH-Gasa .

Kako je došlo do sporenja između BH-Gasa i Energoinvesta

Sporenja između ove dvije instutucije, došlo je i zbog navodnog preotimanja potrošača, ali i nesuglasica oko južne interkonekcije.

“Energoinvest krenuo je preotimanje potoršača BH Gasa. Počeo je sa njim sjediti, počeo slati dopise, jednostavno da uruši BH-GAS, odnosno južnu interkonekciju, jer je ona postala direktna smetnja Turskom toku, odnosno pravcu snabdjevanja kako želi Gasprom”, rekao je Bečarević.

“Južna konekcija i ono što BH-Gas prezentira kao “Ako ovo Energoinvest sada radi, onda neće biti Južne konekcije”. To nije tačno. Južna konekcija će biti i treba biti. Rađene su određene studije, otišle su u zakonsku regulativu da se to odobri”, kazala je Hadžialjević.

“BH-Gas mora shvatiti da će biti transporter”

Direktorica Eneroginvesta Istakla je kako su od Vlade FBiH tražili da naloži primjenu obavezne zakonske regulative iz 2007. godine, a po kojoj je razdvajaju nadležnosti u poslovima sa gasom. Tačnije, po ovoj uredbi, Energoinvest je snabdjevač i ima prava uvoza i prodaje gasa, a BH-Gas operator transportnog sistema za FBiH.

“BH-Gas mora shvatiti da će biti transporter. Da mu Energoinvest više ne da plin za prodaju i da neće više naplaćivati Energoinvestov plin”, poručila je direktorica Energoinvesta.

Ono što je najbitnije da građani do daljenjeg neće imati problema sa isporukom plina, obećavaju to i iz Energoinvesta, BH-Gasa i resornog ministarstva. Direktorica Energoinvesta poručila je kako će sve izvještaje i dokumentaciju dostaviti nadležnom tužilaštvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar