Turizam kao poveznica: Bosna i Hercegovina i Egipat pružaju si ruke

Biznis 13. feb 202210:32
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Bosna i Hercegovina od aprila 2022. godine dobit će dvije nove aviolinije, a građani će moći direktnim letovima putovati za Egipat, tačnije za poznatu turističku destinaciju Hurghadu koja se nalazi na obali Crvenog mora. Podružnica kompanije Egypt Air - Air Cairo, odlučila je proširiti svoje poslovanje i na zapadni Balkan, a Sarajevo (od 29. aprila) i Banja Luka (od 1. aprila) imat će redovne aviolinije, koje će biti u ponudi cijelu godinu.

Samo 200 kilometara od Hurghade nalazi se Luxor, grad na obali Nila, za koji ćete često pročitati da je najveći muzej na svijetu na otvorenom. Luxor je danas moderni grad koji se smjestio između staroegipatskih hramova Karnaka i Luxora, dok se na drugoj obali ove impozantne rijeke nalaze Tebanske nekropole.

Egipat je bez ikakve sumnje jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu, a tome svjedoči i podatak da ova afrička država godišnje od turizma zaradi oko osam milijardi dolara, što je, prema riječima ambasadora Egipta u Bosni i Hercegovini, Yassera Soroura više nego što ova država prihoduje od Sueskog kanala – žile kucavice svjetskog pomorskog prometa. Prema zvaničnim podacima Egipat je prošle godine ostvario rekordne prihode od Sueskog kanala u iznosu od 6,3 milijarde američkih dolara.

S obzirom na to da će se Bosna i Hercegovina i Egipat od aprila povezati aviolinijama, Ministarstvo turizma Egipta organizovalo je sedmodnevni put na sjever Afrike za predstavnike medija, s ciljem da se građanima Bosne i Hercegovine približe turistički potencijali zemlje koja leži na dva kontinenta. Dio Egipta, tačnije Sinajski poluotok, nalazi se na području jugozapadne Azije.

U Egipat je otputovala i ekipa N1, a u narednim danima na društvenim mrežama moći ćete vidjeti fotografije s brojnih historijskih i turistima zanimljivih lokacija u Egiptu. Grupa novinara iz Bosne i Hercegovine u Egiptu će ostati sedam dana, što ni izbliza nije dovoljno da se vidi sve što ova historijom bogata zemlja ima da ponudi, ali ako ste ljubitelji fotografije i putovanja u narednim danima na kanalima društvenih mreža N1 moći ćete uživati u prizorima sa sjevera Afrike, ali i jugozapadne Azije.

Prema riječima ambasadora Soroura Egipat je iz Bosne i Hercegovine prošle godine posjetilo oko 5.000 turista, a cilj je da nakon uvođenja direktnih aviolinija ovaj broj poraste na više od 30.000 turista iz naše zemlje. Dodao je i da je cilj Egipćana da avioni budu puni u oba smjera, kako bi i Bosna i Hercegovina kapitalizovala svoje bogate turističke potencijale.

Zbog toga je uputio molbu bh. vlastima da se skrati period potreban za izdavanje vize državljanima Egipta (oko mjesec). Naveo je i to da je državljanima Egipta potrebno oko sedam dana da dobiju vizu za države Evropske unije i iznio podatak kako oko 10 miliona Egipćana godišnje putuje turistički na brojne svjetske destinacije. Kada su u pitanju građani Bosne i Hercegovine, u slučaju da u Egipat putuju putem organizovanog turističkog aranžmana (grupe od 10 i više ljudi), vize se izdaju na aerodromu po samom dolasku.

Koliko će ove linije olakšati putovanje između Egipta i Bosne i Hercegovine svjedoči i iskustvo grupe novinara iz Bosne i Hercegovine koja se zaputila u Egipat. Put do Hurghade s presjedanjem u Istanbulu trajao je skoro 24 sata, dok će oni koji požele posjetiti Egipat od aprila 2022. godine iz Bosne i Hercegovine putovati oko tri sata i 30 minuta. Uz malo truda i želje, puni avioni turista iz Egipta, uskoro bi mogli stizati u gradove na Miljacki i Vrbasu, a to su svakako sjajne vijesti za brojne građane koji žive od turizma, nakon posljednje dvije, teške, “pandemijske” godine.

Nakon dana provedenog u tranzitu na istanbulskom aerodromu, rano u subotu ujutro predstavnici medija iz Bosne i Hercegovine stigli su u Hurghadu. Svega par sati sna i već je bilo vrijeme za novi polazak. Prvog dana u Egiptu imali smo priliku posjetiti El Gounu, turistički grad u vlasništvu Samiha Onsija Sawirisija, jednog od najbogatijih Afrikanaca, koji od 2011. godine ima državljanstvo naših komšija – Crnogoraca. Uslijedio je potom odlazak u Saharu i uživanje u čarima egipatskog safarija. Reportažu iz Egipta imat ćete priliku pročitati po povratku naše ekipe u Sarajevo, a do tada uživajte u fotografijama koje ćemo u narednim danima objavljivati na kanalima društvenih mreža N1 televizije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar