U BiH prošle godine investirano oko 678 miliona KM, najviše iz Srbije i Hrvatske

Biznis 17. avg 202116:36
Podijeli:
Izvor: N1

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini iznosio je 678,2 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Najviše investicija i to 157 miliona KM je realizovano u oblasti finansijske uslužne djelatnosti odnosno bankarski sektor, zatim u oblasti trgovine na veliko 93,9 miliona, te u oblasti proizvodnje električne energije 88,6 miliona KM

Najveći priliv investicija investicija tokom 2020. godine bio je iz Hrvatske i to 149,4 miliona KM, a potom iz Srbije 135,3 miliona KM.

Najviše investicija u bankarski sektor

Najviše investicija i to 157 miliona KM je realizovano u oblasti finansijske uslužne djelatnosti odnosno bankarski sektor, zatim u oblasti trgovine na veliko 93,9 miliona, te u oblasti proizvodnje električne energije 88,6 miliona KM.

Iz CBBiH ocjenjuju da se prilivi investicija mogu okarakterizirati kao relativno dobri s obzirom na duboku globalnu recesiju koja je utjecala na sposobnost stranih ulagača.

“Čak je zabilježeno izvjesno povećanje u odnosu na 2019. godinu kada su investicije bile niže za 81 miliona KM. Međutim, treba istaći da su glavninu investicija predstavljale reinvestirane zarade iz postojećih preduzeća sa stranim investicijama, a one su iznosile čak 586,3 miliona KM, dok su investicije u formi vlasničkih udjela bile mnogo niže”, naveli su iz CCBiH.

Također, iz CBBiH su naglasili da je na kraju 2020. godine, stanje direktnih stranih investicija iznosilo 15,08 milijardi KM.

“Ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja preduzeća u stranom vlasništvu. Najveći iznos stanja direktnih investicija se i dalje odnosi na Austriju (2,78 milijardi KM), Hrvatsku (2,42 milijarde KM) i Srbiju (blizu 2,19 milijardi KM). Posmatrano po djelatnostima, najviše stanje direktnih stranih investicija je u oblasti finansijskih usluga (3,67 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,74 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,41 milijardi KM)”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar