Uoči grijne sezone: Još 500 domaćinstava u KS dobiće priliku da zamijene peći

Podijeli:
Izvor: N1

Do grijne sezone ostalo je mjesec dana. Aktiviranjem kotlova upalit će se i alarmi za zagađenje. Individualna ložišta i dalje su najveći problem. Plan je da ih ove zime bude što manje. I hoće. Barem 100. Projekat Vlade KS i UNDP-a predviđa subvencije za one koji žele zamijeniti peći na ugalj onim na pelet.

Priče o najvećim zagađivačima i ove godine svodit će se na isto. Automobili, par – nepar. Individualna ložišta – ugalj ili …ugalj. Stara priča. Poznate kritične zone s najvećim brojem ložišta na ugalj. Buća potok, Hrasno, Aneks – gdje živi i Hana Osmanović. Priprema se za grijnu sezonu. Nekad loži drva i ugalj,a nekad koristi i plin. Kuća je velika. Mjesečni izdaci veliki koji god izbor napravi.

“Peć na pelet je 4-5 hiljade maraka. A da bi mogli grijati kuću od 3 sprata treba vam najveća, najskuplja. Tona peleta je 300-400 maraka. Da dođete uglja, preskup je. Oko 200 maraka tona, nama treba najmanje 10 za tri sprata to je 2.000 maraka. Trebaju vam i 5-6 metara drva, jer ugalj ne može sam goriti. I to je to. skupo!”, ističe Hana.

Pelet jeste najlakša i najčišća opcija, ali teško priuštiva. Aplicirala je Hana i na vladin projekat za subvenciju peći, ali u prvom krugu nije odabrana. Nada se drugom koji su danas potpisali vlada i švedska ambasada. Ovaj put su za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva izdvojili više novca. 2,9 miliona maraka.

“Kada se tiče zamjena peći na ugalj maximalan je iznos 5.000 mraka ili 70% investicije te peći, ako je toplotna pumpa to je 7.000 maraka subvencija ili 40 posto cijene. To je neki omjer koji je stavljen. Ostali dio će građani”, kazao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede KS.

Svi koji budu dio projekta platit će 30%

Prošle godine projektom je subvencionirano 100 kuća, ovaj put priliku da zamijene peći dobit će još 500 domaćinstava. Svi koji nisu obuhvaćeni prošlim pozivom, automatski su ušli u ovaj.

“Većina građana koja živi na padinskim dijelovima grada grije se pomoću peći na ugalj. Građani će zamjenu peći na ugalj ovom na pelet platiti 7.000 KM. Ako budu dio projekta platit će 30% tj. 2.000 KM.

U BiH nije zabranjeno prodavati necertificirane peći na čvrsta goriva. Pored zamjene peći na čvrsta goriva i ovo će biti jedna od mjera da se smanji zagađenje.

“Iz objekata u kojima dođe do zamjene energenta emisija polutanata će se smanjiti 2-3 puta što će značajno poboljšati kvalitet zraka. Zamjena peći za odobrene subvencije iz prve faze biće realizovana naredna dva mjeseca. Početkom novembra kojima je odobrena subvencija imat će zamjenjene peći”, kazala je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH.

U zimskom periodu, priča nam Hana, nemoguće je održati prozore i fasade čistim. Ljudi lože ono što imaju. A znamo kako se živi. Često ni subvencija nije dovoljna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar