Uspostavljena direktna aviolinija Sarajevo-Varšava

Biznis 30. maj 202218:40

Nakon dvije godine pauze, avioni sa bh. aerodroma ponovno uzlijeću. Pojedini prijevoznici već su uveli nove letove, za odredišta s kojima Sarajevo dosad nije bilo povezano, a neki to planiraju već od sljedećeg mjeseca. Bh. aerodromi zadovoljno trljaju ruke i prije službene ljetne sezone.

Međunarodni aerodrom Sarajevo očekuje da će ova sezona biti najbolja do sada.

U okviru ljetnog reda letenja, planirano je da 22 redovne i čarter aviokompanije, obavljaju aviooperacije ka 37 evropskih i svjetskih destinacija i to, od Beograda, Zagreba, Istanbula, preko Dubaija, Stockholma, Antalije, Hurghade, do Parisa, Kuwaita, Abu Dhabija. Osim što je sarajevska pista postala bogatija za redovnu avio-liniju do Hurghade, najveća aviokompanija u Poljskoj LOT Polish od danas uvodi liniju za Varšavu.

“Letovi će se odvijati pet puta sedmično, a karte su već dostupne onlajn putem web stranice www.lot.com, objavio je Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Letovi između dva glavna grada počeće 30. maja i odvijaće se svakog ponedjeljka, utorka, četvrtka, petka i nedjelje i to avionom Embraer E175 s 82 sjedišta.

Osim pokretanja ove linije, tokom predstojeće ljetne sezone, poljski avio-prevoznik planira da obavi i do 11 nedjeljnih letova iz svoje baze u Varšavi do Zagreba, devet nedjeljno do Beograda, te šest nedjeljnih rotacija za Ljubljanu, Skoplje i Podgoricu.

Mnoge aviokompanije planirale su i povećanje dnevnih i nedjelnjih frekvencija letova.Između ostalog,ove sezone, LOT će već u junu započeti čarter letove i između Katovica i Mostara. Mostarski letovi dovodiće vjerske hodočasnike koji posjećuju znamenitosti Međugorja. Građani BiH, koji su u mogućnosti da putuju vazdušnom linijom, karte, uglavom, rezervišu putem aviokompanija koje im nude i određene popuste.

Do Hurgade će se uskoro moći i sa banjalučkog aerodroma koji ljubiteljima putovanja nudi 17 destinacija.

Građani koji svoje putovanje započinju iz Tuzle, na raspolaganju imaju 15 destinacija, u šest država, od Njemačke, Danske, Austrije, preko Francuske, do Švedske. U planu je i uvođenje novih avio-linija, a jedna je već zaživjela. Bh. aerodromi, po svemu sudeći, ruše rekorde i vraćaju se na predpandemijski nivo.

Mnoge države ukidaju ograničenja koja su bila na snazi tokom pandemije. Aviokompanija Qatar Airways najavila je povratak svojih letova iz Sarajeva ka Dohi od 3. juna, što će definitivno omogućiti dolazak brojnih turista iz najudaljenijih dijelova svijeta, dok se polovinom narednog mjeseca Sarajevo biti povezano i sa Amanom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar