Vapaj poljoprivrednika u FBiH – upitna proizvodnja hrane

Biznis 07. mar 202218:491 komentar

Hitna reakcija Vlade i sjednica u roku od sedam dana, jednoglasni je zahtjev predstavnika agrarne vlasti i poljoprivrednika u Federaciji BiH. Povod je aktuelna situacija u Ukrajini koja se odrazila i na našu državu. Cijene prehrambenih proizvoda, goriva, pa i svega ostalog, lančano idu prema vrhu, građani panično prave zalihe, a sve zemlje uvode ograničenja i restrikcije za plasman svojih proizvoda. Potrebna su hitna rješenja!

Dok cijene haotično idu uzlaznom putanjom, a građani panično prave zalihe, sve zemlje uvode ograničenja i restrikcije za plasman svojih proizvoda. Sve ovo opterećuje i poljoprivrednike. Došlo je do grla, proizvodnja hrane je upitna, pa se hitna reakcija Vlade više ne čeka, nego zahtijeva.

“Neke vrste mineralnih gnojiva poskupjele su i do 350% od prošle godine. Znači, sad treba što prije doći do sredstava da se uradi prihrana tih žitarica da bismo imali količinu koja je normalna”, kazao je Nedžad Bićo, Udruženje poljoprivrednika FBiH.

Da će Vlada ovaj put, zaista i reagovati, onako kako prethodnih godina nije, nadaju se i u Seljačkom savezu FBiH.

“Zadnjih 25 godina Vlada nikad nije reagovala na vrijeme. Znači, to je jedna činjenica, pa mi svake godine jedno te isto “tramakamo”. Evo, ja se bavim povrćem. Proizvodnja krompira kod nas je u jeku. Četiri hiljade KM me lani po hektaru koštalo, ove godine već preko osam”, kazao je Dubravko Vukojević, Seljački savez FBiH.

Kako pomoći poljoprivrednicima, ako nije usvojen budžet? Ukoliko hitna sjednica ne rezultira odgovarajućim odlukama, teška situacija može postati alarmantna.

“Budući da proljetna sjetva, optimalni agro rokovi nam izmiču, a još uvijek nemamo sjednice Predstavničkog doma koja će se ticati usvajanja budžeta za ministarstvo poljoprivrede i inače za FBiH u ovoj godini”, kazao je Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za poljoprvredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Iz ministarstva poljoprivrede umiruju. Proizvodnja hrane, kažu, neće stati. Pojašnjavaju da postoji vanredni režim s obzirom na okolnosti u kojima smo trenutno. Federalnoj direkciji robnih rezervi je naloženo da obezbijede po 50 litara dizela po hektaru za poljoprivredne proizvođače.

“Poljopivredni proizvođači su stabilni, vješti i imaju znanja i opremu. Činićemo ćemo ovaj sektor održivijim. Ponudićemo rješenja koja ćemo usaglasiti s poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se proizvodila hrana”, kazao je Husnija Kudić, savjetnik ministra za poljoprivredu.

Djeluje, izgleda i Vlada TK, koja zbog ogromnih poskupljenja traži kontrole marži.

“Intencija naša, kao Vlade, opredjeljenje, je da smanjimo mogućnost zloupotrebe kada je u pitanju formiranje cijena, kako bi građani što manje osjetili ovošto se dešava”, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Hoće li se vlasti, zaista probuditi, saznaćemo u srijedu, kada bi na sjednici državnog Parlamenta, trebalo da bude izglasano privremeno ukidanje akciza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar