“Vučić državnim, pozajmljenim novcem želi uništiti konkurenciju na tržištu”

Biznis 22. jul 202121:40 > 21:41
Podijeli:

Vrtoglavih 600 milijuna eura platio je Telekom Srbije za šestogodišnje pravo prijenosa engleske Premier Lige na prostorima Hrvatske, Slovenije i Srbije. Isplativa investicija državne kompanije ili višestruko preplaćivanje sadržaja samo kako bi se uništila konkurencija?

“Ovdje nije bilo važno koliko košta. Da je prodavač rekao i duplo veći iznos, ja imam dojam da bi Telekom pristao na tu cijenu, iz očiglednog razloga – da državnim novcem, pozajmljenim novcem, uništi konkurenciju na tržištu. Radi se o jednoj monopolskoj poziciji i antikonkurentskom potezu”, kaže ekonomski novinar Miša Brkić.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić čija je stranka nedavno iznijela ideju o srpskom svetu brani odluku Telekoma i dobro je upućen u tijek licitacije za otkup prava Premijer lige za koju se natjecala i United Media grupa – trenutni vlasnik TV prava za englesko nogometno prvenstvo.

“U prvom krugu su Šolak i Đilas dali više para, a onda smo mi organizirali tajni sastanak s igračima, ali onda smo u drugom krugu mi dali više”, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Kakva je ekonomska isplativost takvog ulaganja?

Postavlja se pitanje kako ovaj novac opravdati ekonomskom isplativošću kad se zna da je dobit Telekoma prošle godine iznosila 35 milijuna eura ili – 17 puta manje od cijene najnovije akvizicije, a uz to ukupni dug kompanije iznosi milijardu i pol eura. No, ako se pita predsjednika Srbije…

 

“Ljudi vide svoju računicu. U čemu je vide to pitajte njih. Ali sasvim sigurno neće dobiti subvencije od države za prijenos Premier lige”, kaže Vučić.

Cijelu priču na državnu razinu podiže i Nebojša Žugić, generalni direktor Arena Channels Grupe na čijim će se progamima od sezone 2022/2023 prikazivati utakmice engleske lige. On, kao ni Vučić ne demantira da su prava plaćena upravo 600 milijuna eura.

“Očigledno svim tim dušebrižnicima smeta rast Arene, Telekoma i svih velikih kompanija s državnim kapitalom u svojoj vlasničkoj strukturi, kao i napredak same države zato što to ugrožava njihove privatne interese”, tvrdi Žugić.

Što je s građanima Srbije?

No, jesu li ugroženi i interesi građana Srbije koji imaju 15 posto udjela u vlasništvu Telekoma?

“Siguran sam da građani Srbije, većina njih, i ne zna da su suvlasnici Telekoma i da bi trebali dobiti neku dividendu ako Telekom uspješno posluje. Telekom je produžena ruka vlasti kojim se ona obračunava s elektronskim medijima, i to veoma netransparentno, koristeći sredstva građana i to je ono što zabrinjava, a cijenu tih 600 milijuna i svih investicija Telekoma platit će svi građani jednog dana”, kaže nam novinar tjednika Vreme Vukašin Obradović.

I to će, platiti više nego što za isti proizvod plaćaju primjerice stanovnici neusporedivo bogatije Njemačke.

“Vi morate znati da je ovo puno više nego u Austriji i Nemačkoj. Znači tu se radi o nekom političkom motivu, koji baš EK pokušava spriječiti. Ulaskom u Hrvatsku i Sloveniju sprječava se normalna konkurencija privatnih kompanija”, rekao je profesor Fakulteta društvenih znanosti u Ljubljani Marko Milosavljević.

Za usporedbu s Telekomovih 100 milijuna eura – Sportklub je prema posljednjem ugovoru jednu sezonu prikazivanja Premier lige plaćao 12 milijuna, odnosno 8 i pol puta manje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar