Vučić zadovoljan što na srbijanskom Telekomu gleda ruske televizije

Biznis 27. mar. 202213:18 > 13:187 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjednik Srbije i kandidat Srpske napredne stranke na izborima sljedeće sedmice, Aleksandar Vučić izjavio je u gostovanju na TV Prva, televiziji s nacionalnom frekvencijom u Srbiji, da redovno gleda ruske i bjeloruske TV stanice putem srbijanskog državnog operatera Telekoma.

Konstatovao je da jedan dio građana Srbije nema mogućnost da gleda kanale iz Rusije (RT i Sputnik) jer su na “luksemburškom” operatoru (SBB). Podsjećamo da je Evropski savjet odlučio je da obustavi emitovanje Sputnjika i RT u EU do okončanja agresije na Ukrajinu, i sve dok Ruska Federacije i njoj bliski mediji ne obustave širenje dezinformacija i manipulaciju informacijama protiv EU i njenih članica. Srbija je zemlja kandidat za članstvo u EU.

Voditeljica provladine TV Prva konstatovala je da jedan broj građana i dalje mogu da vide ruske medije dok drugi ne mogu. Vučić se zapitao: “Kako ne mogu? Ja gledam ruske medije”.

Voditeljica: “Ne mogu. Jedan kablovski operater je …ukinuo”.

Vučić: “Ja sam na srpskom operateru, vi ste na luksemburškom. Tako da ja mogu da gledam”.

Voditeljica: “Ja ne mogu, na primjer Russia Today ne mogu”.

Vučić: “Naravno da ne možete, kad ste na luksemburškom operateru. Ja sam na srpskom, i hvala Bogu mogu da gledam sve ovo. I američke televizije, i ruske i francuske, i engleske i njemačke. I kineske. Čak i bjelorusku, na 267. I sve znam kad su vijesti i gledam šta javljaju”.

Vučić kaže da kada gleda ruske kanale vidi isti rječnik koji je, kao da se neko šali, NATO koristio u agresiji protiv Srbije.

“Danas Rusi, da li iz šale, da li iz zbilje ponavljaju iste riječi. Dakle, kako su oni govorili ‘humnitarna katastrofa na Kosovu’, Rusi kažu ‘humanitrna katastrofa u Donbasu’. Kao da se igraju sa Amerikancima njihovim rječnikom. Dakle, kažu ‘sprečavamo genocid na Kosovu’, Rusi kažu ‘sprečavamo genocid u Donbasu’. Kao da su uzeli templejt iz svega što su Amerikanci i Evropljani govorili po pitanju Kosova, e tako sad oni govore na isti način”, rekao je Vučić.

Telekom Srbija je u većinskom državnom vlasništvu i nastavio je da emituje ruske i bjeloruske kanale poslije odluke Evrpske komisije o zabrani. Ujedno sve kanale koje emituje Telekom u svojoj ponudi ima i operator Yettel, u vlasništvu češke PPF grupe jednom od rijetkih evropskih fondova čija HomeCredit Bank nije zatvorila ekspoziture u Rusiji. Yettel posluje u okviru PPF grupe koja je sklopila sporazum sa Telekomom Srbija o iznajmljivanju optičke infrastructure, a Yettel od Telekoma Srbija koristi i medijske sadržaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar