Doručak koji je najstarija žena na svijetu jela svaki dan

Cooking 02. maj. 202211:10
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Neobična kombinacija koja je zaslužena za dugovječnost.

Doručak je najvažniji obrok tokom dana i nikako ne bi trebalo da se preskače, piše Nova.rs.

Ovaj jutarnji obrok ti obezbjeđuje energiju za cijeli dan, a može i da ti pomogne sa smanjivanjem masti na stomaku i da popravi imunitet što je vjerovatno glavna komponenta dugog i zdravog života.

Suzana Mušat Džouns, jedna od najstarijih žena na svetu, maksimalno je iskoristila benefite doručka. Smatrala je da je dugovala svoju dugovječnost određenoj vrsti hrane koju je jela svakodnevno.

Naime, razlog zbog kog je Džouns doživjela 116 je taj što je svaki dan jela slaninu.

Suzana je rođena u julu 1899. godine, a preminula je 2016. godine, samo nekoliko mjeseci prije svog 117. rođendana. Njena jutarnja rutina je oduvijek bila ista, piše eatthis.

Probudila bi se oko pola 10 i doručkovala bi do pola 11. Svako jutro bi jela isti doručak koji se sastojao od kajgane i slanine.

Njena sestričina Luis je rekla da bi „tetka mogla da jede slaninu po cijeli dan“.

Ne možemo da joj zamjerimo, slanina je ukusna mesna prerađevina koju možemo da jedemo pripremljenu na razne načine, u zavisnosti od toga da li volimo da je jedemo sušenu ili prženu, a takođe je i dobar dodatak svim receptima.

Ali koliko god da je ukusna, mnogi od nas ne mogu da zamisle da je jedu baš svako jutro jer spada u jaču hranu.

Međutim, klinika iz Klivlenda kaže da slanina zapravo ima dosta nutritivnih vrijednosti zbog kojih bi mogli da razmislimo o tome da počnemo da je konzumiramo svako jutro.

Jedna porcija slanine ima otprilike 20 grama proteina, a takođe sadrži i kompleks vitamina B koji pomaže u prevenciji infekcija i čini naše ćelije zdravijim.

Takođe, ovaj kompleks vitamina pomaže mnogim enzimima da funkcionišu ispravno, uključujući i otpuštanje energije iz ugljenih hidrata i masti, i stvaranje zdravih amino-kiselina koje učestvuju u stvaranju proteina.

Vitamin B takođe pomaže u prenošenju kiseonika i energetski punih nutritivnih sastojaka po cijelom tijelu.

Klivlendska klinika takođe napominje da se u slanini od svinjetine nalazi selenijum, mineral koji aktivira određene proteine koji su povezani sa sprečavanjem raka, a slanina još sadrži i finu količinu cinka koji pomaže u kontroli gena.

Inače, Džouns je poslije doručka obično imala još dva obroka.

Za ručak bi jela voće, a večerala bi oko pola šest predveče i za taj obrok bi uglavnom pojela meso, povrće i krompir.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar