Počinje Sedmica italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini

Cooking 22. nov. 202113:40
Podijeli:
Izvor: N1

Na inicijativu Ambasade Republike Italije u Sarajevu, od 22. do 28. novembra, u Bosni i Hercegovini će se održati sedma po redu sedmica italijanske kuhinje u svijetu, u sklopu godišnje revije koju promovira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije u cilju promocije italijanske kulinarske tradicije i enogastronomske kulture.

Izdanje za 2021. će se fokusirati na veze koje ujedinjuju italijansku i bosanskohercegovačku kuhinju, i razvijati temu održivosti prehrambenih proizvoda od proizvodnje do konzumacije.

Istovremeno sa predviđenim događajima, Sedmica italijanske kuhinje ove godine će zapravo biti domaćin debata i uvida u suvremenu enogastronomiju i njihovu održivost, na kojima će učestvovati stručnjaci za ishranu i eksponenti lokalnog kulinarstva čvrsto povezanim profesionalnim iskustvom sa italijanskom kuhinjom, i oduvijek promotori sinergije između lokalne proizvodnje i kuhinje “Bel Paese”-a.

U skladu sa povijesnim prisustvom u Bosni i Hercegovini veoma značajnih zajednica porijeklom iz Trentina, izdanje Sedmice italijanske kuhinje za 2021. će imati specifičnu regionalnu karakterizaciju: Protagonista će biti kulinarska tradicija Trentina, čija kuhinja – zahvaljujući saradnji sa organizacijom “Trentini nel Mondo“ – će biti u centru večeri zakazanih u brojnim restoranima u Sarajevu (Spazio Gourmet, Dos Hermanos, Margherita, Tavola, La Nostra Cucina), Mostaru (Peperino, Prestige), Tuzli (Mamamia) i Banjaluci (Kod Brke), gdje možete kušati tipična jela kao što su „Risotto allo spumante e strangolapreti“ (rižoto sa pjenušcem i tjestenina „strangolapreti“) ili „Orzetto“ (gusta čorba sa povrćem).

Također, u okviru ovog programa, studenti Instituta za hotelijerstvo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine imat će priliku da od kuhara iz Trentina nauče neka tipična tradicionalna italijanska jela, obogaćujući tako svoja znanja i u vezi sa profesionalnom budućnošću.

Na kraju festivala, 27. novembra renomirani trentinski kuhari Elio Tonetta i Luca Agostini održat će uživo masterclass otvoren za javnost u centru Sarajeva u Domu mladih na Skenderiji.

Zahvaljujući i saradnji sa ICE-om (Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih poduzeća), od 22. do 28. novembra 2021. godine u glavnim supermarketima u Bosni i Hercegovini biće dostupan niz italijanskih proizvoda po sniženim cijenama, a posebno u supermarketima lanca MERCATOR. Duga suradnja sa ovim lancem pokazuje važnost uspostavljanja partnerstva sa lokalnim lancima distributera kako bi se povećala promocija i distribucija italijanskih proizvoda potrošačima u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar