Pala zločinačka organizacija koja je švercala automobile u Hrvatskoj i BiH

Crna Hronika 16. jun 202019:35 > 19:40
Izvor: Ilustracija

Lažiranjem dokumenata za automobile koje su iz Nizozemske preko Hrvatske uvozili u BiH pa ponovno u Hrvatsku radi preprodaje zločinačka skupina oštetila je proračun RH za 976.403,69 kuna, saopćeno je iz USKOK-a.

Protiv osmorice hrvatskih državljana (1971., 1972., 1972., 1975., 1982., 1989., 1983., 1985.) i dva trgovačka društva USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje da su se udružili u zločinačku organizaciju te utajivali porez ili carinu, to jest, ilegalno su uvozili automobile iz inozemstva i izbjegavali plaćanje poreza na njih.

Sumnjaju da je u razdoblju od listopada 2018. do 8. ožujka 2019. iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku uvozili nove automobile marke Nissan Infiniti Q50 kako bi ih dalje preprodavali, a poslovnu i tehničku dokumentaciju za vozila su lažirali.

Prvookrivljeni (49) je u razdoblju od 9. studenoga 2018. do 19. veljače 2019., preko trgovačkog društva iz BiH čiji je osnivač i vlasnik, iz Nizozemske u BiH uvezao ukupno 98 novih osobnih automobila navedene marke, koji kao roba u carinskom postupku vanjskog provoza Europske unije nisu podlijegali uvoznoj carini i drugim davanjima te mjerama trgovinske politike. Bez provođenja carinskog postupka on je, preko okrivljenih trgovačkog društva te pomagača, osnivača i stvarnog voditelja poslovanja tih društava, prevezao na područje Hrvatske ukupno 48 navedenih vozila u cilju njihove daljnje preprodaje.

Prijevoz automobila preko graničnih prijelaza BiH i Hrvatske organizirao je prvookrivljeni osobno ili angažiranjem pomagača, pri čemu na automobile nisu prijavili carinu, već su s ciljem neometanog prelaska hrvatske granice te njihovog kretanja u Hrvatskoj na njih stavljali nepripadajuće registarske oznake češkog trgovačkog društva čiji je 49-godišnjak vlasnik i odgovorna osoba, te nepripadajuće bosanske registarske oznake kako bi izbjegli postupke carinjenja tih vozila.

Po prelasku granice te su automobile dovozili suradnika u mjesto kraj Imotskog, odakle je prvookrivljeni organizirao prijevoz 40 vozila u Zagreb. On je nalagao i lažiranje dokumentacije i preprodaju kroz trgovačka društva iz Slovačke i Bugarske, a hrvatski državni proračun oštetili su za 976.403,69 kuna, saopćeno je iz USKOK-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad