Uhapšen uposlenik općinske inspekcije nakon pogibije radnika na Stupu

Crna Hronika 30. jul. 202012:54 > 13:00
Podijeli:
Izvor: N1

Pet osoba je uhapšeno nakon jučerašnje tragedije u sarajevskom naselju Stup gdje su tokom građevinskih radova poginula dvojica radnika.

Na upit reportera N1 Semira Mustafića da li među uhapšenim osobama ima i uposlenika općinskog inspektorata, ali i odgovornih osoba firmi koje su izvodile građevinske radove, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić je kazao:

“Jedna osoba koja je lišena slobode je zaposlenik općinske inspekcije na području Općine Ilidža. Ostale su u svojstvu odgovornih osoba pojedinih pravnih lica koja su izvodila radove na navedenom lokalitetu. Obzirom da je u izvođenju radova učestvovalo više privrednih skubjekata, policijsi službenici rasvjetljavaju okolnosti u smislu identifikacije svih pravnih lica koja su imala učešća u izvođenju ovih radova”, kazao je Hadžiabdić.

Na lokalitetu sarajevskog naselja Stup jučer se tokom izvođenja građevinskih radova dogodila nesreća u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Kako se navodi u izvještaju MUP-a Kantona Sarajevo, jučer u 11:30 sati obaviještena je Peta PU da je u ulici Džemala Bijedića u općini Ilidža došlo do obrušavanja zemlje prilikom izvođenja građevinskih radova na gradilištu.

“Tom prilikom su smrtno stradali: E.B. (1994.) i M. Đ. (1962.) nastanjeni u Sarajevu, što je konstatovano od strane ekipe ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, dok jepovrijeđeni radnik A. M. (1962.) zadobio teške tjelesne povrede, a ljekarska pomoć mu je ukazana u UKC u Sarajevu, nakon čega je otpušten na kućno liječenje”.

Uviđaj na mjestu događaja su obavili dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, sudski vještak medicinske struke, inspektor zaštite na radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i sudski vještak zaštite na radu građevinske struke.

“Tijela preminulih su vozilom KJKP ‘Pokop’ prevezena u prosekturu ‘Bare’, gdje će po nalogu tužioca biti obavljena obdukcija. Istog dana u 17:00 sati, po naredbi Kantonalnog tužilaštva, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su osobe inicijala S.B. (1966.), B. H. (1963.), U. P. (1969.¸), F. P. (1978.) i S. A. (1981.), svi nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ‘teška krivična djela protiv sigurnosti ljudi i imovine’, a u vezi sa krivičnim djelom ‘nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova’ KZ F BiH. Navedene osobe predate su u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo”.

Policijski službenici, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, nastavljaju dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, uključujući i identifikaciju odgovornih pravnih lica, s obzirom da je u predmetne građevinske radove uključeno više pravnih subjekata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad