Amel Sejfović osuđen na 10 godina zatvora zbog bijega iz KPZ-a

Crna Hronika 16. sep. 202010:46 > 10:53
Podijeli:
Izvor: Screenshot/FTV

Amel Sejfović osuđen je na 10 godina zatvora, Dževad Hazić na sedam, Amir Ibrahimi na pet i Igor Miloš na godinu prema prvostepenoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu. Optužnica protiv Sejfovića i drugih potvrđena je 1. decembra 2017. godine, a bijeg iz sarajevskog KPZ-a dogodio se 3. septembra 2017. godine.

Prema optužnici Amel Sejfović je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a. Dakle, po uputama Sejfovića koji je osmislio plan bjekstva, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem mobitela i dogovarali detalje bijega. Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku “Kalashnikov”, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima gdje je Sejfović uhapšen u policijskoj potrazi na području Visokog.

VEZANE VIJESTI

Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, a zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg. Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju. Optuženi su da su počinili: Amel Sejfović krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija; Dževad Hazić krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Igor Buzov krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Amir Ibrahimi krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, Igor Miloš krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Nikola Simić, krivično djelo protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode, Mirza Fazlić, krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, Sanjin Borčak, krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela

Ostali osumnjičeni su presuđeni po ranije sklopljenom sporazumu o priznanju krivice sa Tužilaštvom KS.

Podsjetimo, Sejfović se trenutno nalazi u KPZ Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste koje se dogodilo na Ilidži 5. novembra 2015. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad