Detalji akcije FUP-a u Mostaru (FOTO)

Crna Hronika 23. nov. 202014:48 > 15:00
Podijeli:
Izvor: FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije započeli su u ponedjeljak operativnu akciju kodnog naziva "Inpact" u kojoj su izvršili pretres na devet lokacija na području Mostara i uhapsili osam osoba iz toga grada, a koji se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima iznude, prevare i otmicu.

Uhapšeni su: S.D. (1978.), A.Š. (1987.), A.F.(1991.), R.D. (1970.), M.V. (1979.), V.D. (1975.), Đ.D. (1982.) i E.M. (1972.), a pretres je izvršen po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru.

Kako je N1 ranije objavio, uhapšeni su Sado Đugum, Dženan Demirović i drugi koji su od ranije poznati po vršenju krivičnih djela.

Njih se sumnjiči da su se u mjesecu martu ove godine 2020. godine, planski udružili u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećem licu od kojeg su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke ”Audi A6” i novčani iznos od 3.400 maraka, a nakon čega su se usmjerili na naprijed spomenutog poduzetnika, te od istog na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo “BMW” čija je vrijednost cca 30.000 maraka, i novac u iznosu od 2.000 maraka, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Uhapšene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, nakon čega će u zakonskom roku biti predne na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prilikom pretresa je do sada pronađena nepoznata materija koja svojim izgledom asocira na opojnu droge “amfetamin” i “cannabis sativa L” vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, streljivo, veća količina novca i drugi predmeti koji potiču ili su korišteni prilikom izvršenja predmetnih krivičnih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Značajnu podršku u realizacije ove akcije su pružili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad