Stradala Rumunka, majka dvoje djece, i državljanin Srbije

Crna Hronika 11. dec. 202018:13 > 18:14
Podijeli:
Izvor: Srna

Dvije osobe smrtno su stradale u padu aviona koji se srušio na lokalitetu planine Kozara, na području Gradiške. Olupinu aviona jučer su nešto prije 15 časova pronašli spasioci, među njima i tim SAJ-a MUP-a RS i to u selu Subotići. Poginuli su: državljanka Rumunije, moldavskog porijekla, koja je upravljala avionom, te državljanin Srbije. Slučaj preuzima Tužilaštvo BiH, a uviđaj se nastavlja sutra.

Potraga je trajala satima, na nepristupačnom terenu. Tražio se avion STS avijacije iz Srbije, na Kozari.

Svaki kontakt sa njim izgubljenje u četvrtak oko 14 časova, do tada posada nije prijavljivala probleme. Šta se desilo iznenada, tek će se utvrđivati, no rezultat je tragičan: izgubljena dva ljudska života.

“Oko 14:30 pronašli smo na rejonu Crne lokve u planini Kozara avion, i za sada mogu da vam kažem da u blizini aviona imamo dva smrtno stradala lica. Lice mjesta se sada obezbjeđuje , a uviđaj će biti vršen u jutarnjim časovima. Obavješteno je Tužilastvo BiH koje je nadležno u ovom predmetu i BHANSA koja će činiti uviđajnu ekipu, a Komisiju će da formirama ministar transporta i komunikacija BiH”, kaže Bojan Škorić, načelnik PU Gradiška.

Mjesto nesreće, selo Subotići, je tridesetak kilometara od Gradiške, na oko 600 metera nadmorske visne. Pronađenu olupinu aviona, utokom noći obezbjeđivaće policija, a uviđaj se nastavlja ujutro. Na terenu su danas i predstavnici kompanije iz Srbije, čiji se vazduhoplov i srušio. Nisu željeli govoriti. Stradala je majka dvoje djece, tridesetjednogodišnja Moldavka sa rumunskim pasošem, te državljanin Srbije, navode policijski izvori. Lovci, ali i radnici nacionalnog parka Kozara neumorno su tragali, zajedno sa policijom Republike Srpske.

N1:Mislite li da ako je avion pao kao što kažu da je neko imao šansu da preživi?

“Teško, ako je pao u šumu. Veliki je taj teren gdje se traži. Sada treba tu dosta ljudi da se pređe detaljno, da bi neko nešto vidio. Jedino ako se sutra proljepša vrijeme”.

Očevici govore o tome da je mali sportski avion juče posljednji put viđen oko 14 časova iznad Turjaka, na lokalitetu Kozare, letio je nisko.

“Baš smo ga vidjeli i nisko je letio. Nije bilo kod nas magle, ali jeste u pravcu Kozare, gore jeste bilo i snijega. Kozara je inače teška, teren nepristupačan, posebno je sada problem jer je maglovit teren”, priča Nenad Mirjanić, predsjednik MZ Turjak.

Ovaj avion nije imao crnu kutiju, što će istražiocima nesreće biti otežavajuća okolnost.ELT, uređaj koji šalje signal u slučaju nesreće, bio je aktiviran i dao je približnu lokaciju nestalog aviona na području Kozare. Avion “Piper 28” registarske oznake YU-DCX dobio je dozvolu za letove početkom ove godine, potvrđeno je za N1 iz BHDCA. Inače, prije pet godina avion iste kompanije srušio se iznad Ozrena u blizini Doboja. Tada je poginuo jedan od ukupno tri člana posade. U oba slučaja, letjelo se kako bi se iz aviona izbacivale oralne vakcine protiv lisičijeg bjesnila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad