Da li je policija RS osujetila mogući krvavi sukob škaljarskog i kavačkog klana?

Crna Hronika 11. feb. 202119:25 > 19:281 komentar
Podijeli:

Tri crnogorska državljanina koja je uhapsila, a danas i kriminalistički obradila Policija Republike Srpske, biće protjerana iz BIH i deportovana u Crnu Goru. Osobe koje se dovode u vezu sa škaljarskim klanom biće preko Službe za strance, izručene Crnoj Gori. Dok MUP RS navodi da su bezbjednosno interesantna lica sa debelim kriminalnim dosijeom osumnjičeni za ilegalan promet droge i oružja, ne komentarišu nezvanične informacije da je njihov glavni cilj bila zapravo supruga vođe kavačkog klana, Tamara Zvicer, koja je istovremeno boravila na Jahorini sa djecom. Je li policija RS osujetila mogući krvavi sukob dva rivalska klana?

Četrdesettrogodišnji Milan Kršić, dvadesetdevetogodišnji Boban Sjekloća i Filip Roganović, koji je 1998. godište, uhapšeni su na području Jahorine, u srijedu popodne. Cijeli dan proveli su na kriminalističkoj obradi u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo. Cetinjani su osumnjičeni za nezakonitu proizvodnju i promet droge i oružja. Alarm za MUP RS bila je informacija da se osobe koje se dovode u vezu sa škaljarskim klanom nalaze na Palama i okolini.

“Na osnovu naredbe Osnovnog suda na Sokocu, a uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, izvršeni su pretresi lica i vozila koja koriste, kao i apartmana u kojem su bili smješteni”, rekla je Vesna Stokanović, portparol PU Istočno Sarajevo.

No, prema nezvaničnim saznanjima-oružje nije pronađeno. Istovremeno, je na Jahorini boravila i Tamara Zvicer, supruga vođe Kavčana, Radoja Zvicera. Nepotvrđene informacije iz crnogorskih bezbjednosnih službi govore da su Kršić, Sjekloća i Roganović pratili Zvicer iz Crne Gore do Jahorine. U jednom od najskupljih hotela prepoznati su po crnogorskom akcentu. MUP RS demantovao je da je saslušavao, ili pak privodio suprugu vođe kavačkog klana.

Šta je bila stvarna namjera trojke, koja se dovodi u vezu sa škaljarcima niko zvanično ne potvrđuje. Ipak, upućeni kažu da je MUP RS osujetio novi obračun škaljaraca i kavčana i to na području BIH. Istražuje se i na koji način su pripadnici škaljarskog klana ušli u BiH. Vjeruje se da su imali lažne pasoše.

Mediji o Kršiću nisu mnogo dosad izvještavali. Izvori iz istrage kažu da im je poznat po krivičnim djelima razbojništva, navodi se da je bio osuđivan, a da je svojevremeno za njim bilo raspisano više Interpolovih potjernica.

Uhapšeni Filip Roganović povezuje se sa Ristom Miljanovićem, istaknutim članom škaljarskog klana koji je nestao. Treći privedeni Boban Sjekloća, navodi se iz policijskih izvora, sestrić je Gorana Radomana koji je ubijen 2015.godine, zbog čega je i počeo rat crnogorskih kriminalnih grupa.

Mnogi se pitaju da li se dešavanja u Srbiji, hapšenja Veljka Belivuka, ali i raniji obračunu u regionu mogu dovesti u vezi sa današnjim događanjima. Da li se krakovi kriminalnih grupa prostiru na čitav region i Bosnu i Hercegovinu.

Domaće agencije šturo o prisustvu dva zaraćena rivalska klana. Sve kažu prate u cilju preventivnog djelovanja. Slično odgovaraju i u FUP-u i u SIPI, čuvajući tajnost operativnog rada.

Da su klanovi stigli u BIH jasno je od ranije. Prošle godine u julu na Palama je uhapšen Nikola Ivović, saradnik škaljaraca zbog ubistva Stefana Šarovića u Herceg Novom.

Mediji su i likvidaciju Damira Ostojića Šijana u Banjaluci 2018.godine smatrali ubistvom sa potpisom škaljarskog, zbog simboličnog paljenja auta, ali i oružja, nakon egzekucije.

Komentari

Vaš komentar