Mladić iz Istočnog Sarajeva ima dug od skoro 260.000 KM zbog saobraćajnih kazni

Crna Hronika 20. feb 202207:044 komentara
Izvor: N1

Više od 138 i po hiljada saobraćajnih nesreća zabilježeno je u BiH od 2017. do 2020. A broj poginulih doveo nas je na vrh Evrope po smrtnosti u ovakvim nesrećama. Možda, jer su nam za pojedince, one privilegovane, bh. ceste kao aerodromske piste. A nadležnim su čini se, ruke svezane. Zbog bh. mentaliteta, pravdaju se.

Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj tokom prošle godine nije veći u odnosu na 2020., ali se i ne smanjuje. Dok se broj nesreća na cestama povećava. Zbog većih gužvi, smatraju nadležni.

“Međutim, u poređenju sa petogodišnjim i desetogodišnjim pokazateljima moram reći da je taj broj znatno niži i ocjenjen je kao zadovoljavajući”, izjavio je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS.

Ali je daleko od zadovoljavajućeg. Više od 28 hiljada bh. građana poginulo je ili je povrijeđeno u saobraćajnim nesrećama u BiH od 2017. do 2020.

Ako uzmemo u obzir da bh. grad Čapljina ima nešo više od 26 hiljada stanovnika, možemo reći da je za četiri godine u saobraćajnim nesrećama u BiH poginulo ili povrijeđeno više ljudi nego što je prema popisu staovništva iz 2013. živjelo građana u tom gradu.

Povećava se broj nesreća u lokalnim mjestima. Preventivne mjere, veće kazne, veći broj kontrola, radara, nužni su, smatraju nadležni. Bar za sada, kada drugačije očito ne možemo, odnosno ne znamo.

Tokom prošle godine u RS-u privremeno je oduzeto 330 vozila od višestrukih prestupnika u saobraćaju. Jedan od njih, iz Istočnog Sarajeva, upravljao je neregistrovanim vozilom, bez registarskih oznaka, prije dobivanja vozačke dozvole. A duga zbog kazni imao je više od 257 hiljada maraka.

“Moramo imati hrabrije ljude na mjestima koji odlučuju o nekim stvarima. Vi možete imati idealnu zakonsku regulativu, ali ako imate kukavice na mjestima koje određuju kazne, onda nećete ništa ni sa rigoroznom kaznenom politikom dobiti”, rekao je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS.

U međuvremenu, građani poručuju, nismo sigurni ni kao vozači, ni kao pješaci. Nepoštivanje saobraćajnih znakova, brza vožnja, samo su neki od zamjerki Sarajlija.

Više detalja u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar