Od posljedica koronavirusa u UKC RS-a preminula porodilja

Crna Hronika 17. maj. 202117:26
Podijeli:
Izvor: UKC RS/Ilustracija

Od posljedica virusa korona, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske juče je preminula porodilja S. Ž. (1988), za čiji su se život ljekari borili pune dvije sedmice.

“Naime, 2. maja 2021. godine u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske primljena je trudnica S. Ž. u 30. nedjelji trudnoće sa simptomima i pozitivnim testom na virus korona. Porodilja je prethodno bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Doboj u periodu od 30. aprila do 2. maja 2021. godine, kada je transportovana u našu ustanovu”, naveli su iz UKC-a RS-a.

Nakon prijema, odnosno 3. maja, ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS-a indikovali su završetak trudnoće carskim rezom.

“Nakon obavljenog carskog reza pacijentkinja je primljena u Јedinicu za intenzivno liječenje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje gdje je nastavljen terapijski tretman. Tokom boravka u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje pacijentkinja je zahtijevala visoko protočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju (neinvanzivni respirator), a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju (respirator). Kontrolni test na virus korona urađen je 13. maja 2021. godine i bio je negativan”, saopšteno je iz UKC-a RS-a.

Srčani zastoj

Do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje došlo je zbog komplikacija osnovne bolesti, COVID-19 15. maja, pa je preduzet niz dijagnostičkih i terapijskih procedura.

“Nažalost, sprovedene terapijske mjere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima 16. maja i nakon neuspješne kardiopulmonalne reanimacije pacijenkinja je nažalost preminula”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dijete hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti UKC, a danas u četrnaestom danu života nalazi se na kiseoničkoj potpori od tri litre u minuti, a prvih šest dana života bilo je na mehaničkoj ventilaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar