Policiji prijavljena oštećenja na džamiji Aladža u Foči

Crna Hronika 19. feb. 202110:303 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Sa munare na džamiji Aladža otpali su komadi betona, a bošnjački povratnici u Foču policiji su prijavili oštećenja. Prema tvrdnjama povratnika postoji sumnja da je korišteno vatreno oružje, odnosno da je neko pucao u munaru.

Nakon ovih informacija policajci Policijske uprave Foča izašli su na teren i obavljen je uviđaj.

“Policijski službenici Policijske uprave Foča preduzimaju sve mjere i radnje na rasvetljavanju krivičnog djela ‘Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari’ koje je prijavljeno dana 18. 2. 2021. godine oko 17:10 časova, a kojom prilikom je NN lice ili više njih u proteklom periodu oštetilo šerefet na munari Aladža džamije u Foči”, saopćeno je iz PU Foča.

O svemu je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a uviđaj su izvršili policijski službenici Policijske uprave Foča. U toku je rad na utvrđivanju okolnosti prijavljenog događaja.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimara Sinana i ono što predstavlja jednu od njenih najvećih vrijednosti jeste to što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije.

Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Džamija je minirana 2. augusta 1992. godine, a fragmenti preostali nakon eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada. Radovi na obnovi Aladža dažmije počeli su 2014. godine, a ponovo je otvorena 4. maja 2019. godine.

Komentari

Vaš komentar