Upravni odbor JP Putevi Brčko osuđen zbog davanja visoke stimulacije direktoru

Crna Hronika 06. apr. 202114:21
Podijeli:
Izvor: Fena

Predsjednik i članovi Upravnog odbora JP Putevi Brčko, Almir Kukuljević, Marinko Viljušić i Slaviša Čortuma proglašeni su pred Osnovnim sudom u Brčkom krivim za nesavjestan rad u službi u vezi s povećanjem ličnih primanja direktoru tog preduzeća.

Osuđeni su da su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M. omogućena isplata stimulativnog dijela plaće za 2017. godinu u iznosu većem od 15.000 KM.

“Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je Kukuljevića, Viljušića i Čortumu jer su u decembru 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u Distriktu suprotno propisima usvojili prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na plaću. Nesavjesno postupivši u obavljanju dužnosti, oni su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M., po tom osnovu u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 KM, kao i 9.848,22 KM za doprinose iz tog dodatka, za koje je iznose oštećeno to javno preduzeće”, navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Kukuljević, kao predsjednik, a Viljušić i Čurtuma, kao članovi upravnog odbora optuženi su za krivično djelo Nesavjestan rad u službi (iz člana 381 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje su potom pravosnažno osuđeni na po trideset dana zatvora.

“S obzirom na to da su priznali izvršenje krivičnog djela, te da je šteta preduzeću u potpunosti namirena, sud je utvrdio da postoje uslovi za izricanje kazni zatvora ispod zakonskog minimuma”, naveli su iz Tužilaštva Brčko dristrikta.

Komentari

Vaš komentar