Vujakić osuđen na 11 godina zatvora za svirepo ubistvo u selu Koljani

Crna Hronika 19. sep 202217:55
Podijeli:
Izvor: Okružni sud u Banjaluci (BIRN BiH)

Bogdan Vajukić (23) iz Laktaša u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen je na 11 godina zatvora zbog ubistva Gojka Veselića (76) u selu Koljani kod Laktaša.

Kako piše Srpskainfo, presuda je izrečena u ponovljenom suđenju. Vajukić je ranije bio osuđen na 10 godina zatvora za smrt Veselića, odnosno za nanošenje teške povrede sa smrtnom posljedicom.

Prilikom izricanja presude sud je promijenio kvalifikaciju pa ga nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način, kako je bio optužen.

Tu presudu je zatim ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske pa je slučaj vraćen na novo suđenje.

Nakon toga je izmijenjena optužnica i na teret mu je stavljeno teško ubistvo “na svirep način”, umjesto “na svirep i podmukao način”.

Prema presudi zločin se dogodio 24. januara prošle godine u kući Veselića u selu Koljani kod Laktaša.

Ubistvo kod Laktaša

U presudi se navodi da je Vajukić bio pijan i imao oko 2.4 promila alkohola u krvi kada je došao u kuću Veselića, tog dana između 18.30 i 19.30 časova.

On je poslije svađe napao starca i pretukao ga.

“Više puta ga je udario pesnicima po glavi i tijelu, te mu prignječio grudni koš usljed čega je došlo do poremećaja disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara, te drugih povreda koje su dovele do smrti”, navodi se u presudi.

Dalje se precizira da je Vajukić narednog dana vratio u kuću Veselića te sa žrtve skinuo donji veš nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu.

Sudija Blagoja Dragosavljević je rekao da je Vajukić obavezan i na psihosocijalni tretman u trajanju od dvije godine.

“Nakon što je poništena prvostepena presuda sud je ponovo cijenio sve dokaze i da je ubistvo počinio sa eventualnim umišljajem”, rekao je Dragosavljević.

On je dodao da sudsko vijeće smatra da će kazna postići svrhu kažnjavanja.

Sumnja se da je Vajukić prije ubistva Veselića istu veče pokušao da opljačka susjednu kuću bake Danice. On je tom prilikom razbio staklo na ulaznim vratima, ali je pobjegao čuvši vlasnicu kako zovu policiju. Zbog pokušaja te provale Vajukić je te noći kasnije uhapšen, a policija tada nije ni znala za Veselićevo ubistvo pa su ga pustili na slobodu.

Za zločin se saznalo tek 26. januara nakon što je Veselićeva ćerka, inače inspektorka MUP Republike Srspske Dijana Petković, prijavila očev nestanak, uočivši tragove provale na njegovom imanju.

Vajukić je mjesec nakon izricanja ranije prvostepene presude, osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora zbog drugog krivičnog djela.

Prema ovoj presudi on je oteo, pretukao i opljačkao Srboljuba Ćućuna i oštetio njegovo vozilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar