CNN: 80% zatvorenika koje Izrael namjerava osloboditi uopće nije osuđeno

Svijet 29. nov 202308:51 2 komentara
Profimedia

CNN je istražio koliko Palestinaca zatočenih u Izraelu, a koji bi trebali biti pušteni u sklopu dogovora s Hamasom, nije optuženo za zločine, mada se nalaze u pritvoru.

Nakon analize imena 300 zatvorenika koje je Izrael stavio na popis onih koji bi mogli biti oslobođeni, CNN je ustanovio da je za 80% njih naveden pritvor – što znači da nisu službeno osuđeni ili da protiv njih nije podignuta optužnica.

CNN dodaje da je u posljednja dva do tri mjeseca u izraelskim zatvorima završilo skoro 9000 Palestinaca. Guardian je prije nekih tjedan dana napisao da su svi zatvorenici, osim njih četvero, koji su na popisu za oslobađanje s područja Zapadne obale i Jeruzalema. Dodaje da je Izrael odbio osloboditi one koji su osuđeni za ubojstvo i da je većina završila u zatvoru ili pritvoru zbog bacanja kamenja, oštećivanja imovine i kontakta s “neprijateljskim” organizacijama.

“Većina onih koji bi trebali biti oslobođeni još uvijek čeka suđenje”

Među njima ima i onih s ozbiljnijim optužbama – poput zadavanja ozljeda nožem ili pravljenja eksploziva. Guardian navodi da se mnogi od njih nalaze u takozvanom administrativnom pritvoru, koji omogućuje preventivno uhićenje na temelju tajnih dokaza i šestomjesečno produženje zatvora bez podizanja optužnice ili suđenja.

“Neki s popisa su osuđeni. No većina onih koji bi trebali biti oslobođeni još uvijek čeka suđenje. Među njima su palestinske žene i djeca koji se nalaze administrativnom pritvoru”, rekla je Jessica Montell, izvršna direktorica HaMokeda, izraelske organizacije za ljudska prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare