Što južnije, to severnije

Kolumne 21. okt. 201608:57 > 28. okt. 2016 11:58
Podijeli:
Izvor: N1

Što južnije, to tužnije, dok ne naiđeš na Južnu Koreju – kaže stara narodna izreka sa juga Srbije. Tako da se od svih mesta na jugu Srbije koje je obišao, premijeru najviše svidela Južna Koreja.

“Ovo je fantastično!” – rekao je premijer tokom obilaska Južne Koreje, malog mesta na periferiji Leskovca, čiji stanovnici, kako se dalo primetiti iz televizijskih izveštaja, na svojim njivama gaje elektroinstalacije za automobile KIA i Hjundai, dok stanovnici obližnjeg Leskovca na svojim njivama gaje paprike, povrće koje za sada ne može da se ugradi u automobile KIA i Hjundai, mada u Vladi Srbije postoji biznis plan, samo nemaju prigodnog investitora.

U kratkim premijerskim belešakama koje su mu sastavili savetnici za obilazak juga Srbije pisalo je šta u kom mestu treba probati od lokalnih specijaliteta. Recimo: “Leskovac, obavezno probati paprike. Južna Koreja, obavezno probati pelene. Ako nema pelena, obavezno probati elektroinstalacije za KIA i Hjundai”.

Te je premijer u Leskovcu konzumirao ljutu papriku na prazan stomak i rekao ministru poljoprivrede: “Ako umrem, ti si kriv”, jerbo je poznato da konzumiranje ljutih papričica, osobito pred kamerama, može imati smrtonosni ishod, pa su na to spremni samo najodvažniji primerci našeg društva.

U Južnoj Koreji bilo je daleko veselije:

-Gde su vam te pelene!? – pitao je premijer radnike u Južnoj Koreji.

-Nema pelene! Navikli smo se nošu! – objasnili su radnici južnokorejske Jure, tako da premijer nije morao da proba pelene, lokalni specijalitet, ali je ponosno konzumirao nekoliko kablova elektronstalacija za Hjundai i opet preživeo.

Posle je održao prigodan govor.

-Dragi prijatelji, odvikavanje od pelena je individualno i najčešće se postigne u uzrastu od 18 do 36 meseci, kako su mi rekli pedijatri, ali kako mi je rečeno iz menadžmenta Jure odvikavanje od pelena je zapravo kolektivno i najčešće se postiže u uzrastu od 18 do 36 godina – izjavio je premijer u prigodnom govoru posle obilaska fabrike Jura, gde je nepobitno utvrdio da su se svi radnici za samo sedam dana njegovog boravka na jugu Srbije odvikli od pelena, što nije zabeleženo u novijoj istoriji.

-Nigde nisam video čuvene pelene o kojima su svi pisali – rekao je premijer novinarima na izlasku iz Jure, gde ga je, kako je javio Pink, satima čekalo hiljade razdraganih građana, što nikada nije zabeleženo u Južnoj Koreji, ali je par puta zabeleženo u Severnoj.

-Ovo je dokaz da u Srbiji možete da ujedinite Južnu i Severnu Koreju o istom trošku – rekao je premijer ponosno na izlasku iz Južne i ulasku u Severnu.

Tako da je cela poseta premijera jugu Srbije zapravo bila organizovana pod sloganom: “Što južnije, to severnije”.

Recimo, javili su neki mediji, “predsednik vlade Srbije obišao je fabriku Jura i na kratko razgovarao sa tri radnice, kojima se poverio da za tri godine ne bi naučio da radi ono što one rade”.

-Ni mi za tri godine ne bismo naučile da radimo ono što vi radite već četiri godine – bilo je logično da mu odgovore radnice, ali su se one zadovoljno smeškale, jerbo je jeftina demagogija najveća radost jeftine radne snage.

Video sam kako nam je država propadala – objasnio je premijer razloge posete jugu Srbije, jer ko što svetski turisti obilaze iskopine u Rimu da bi videli kako je propalo Rimsko carstvo, tako i premijer obilazi jug da bi video kako je uspešno propala Srbija. Ali za razliku od svetskih turista koji za smeštaj koriste sistem “kauč-hsurfing”, beslatno spavanje kod ljubaznih domaćina koji imaju slobodan kauč, premijer za smeštaj koristi sistem “kasarna-surfing”, besplatno spavanje kod domaćina koji imaju slobodnu kasarnu.

Propadanje Srbije bilo je očevidno. Recimo, premijera su, kako pišu mediji, u Žitorađi dočekali predstavnici turske kompanije, iz čega je on zaključio da je stanje na jugu tako katastrofalno, da iz pojednih opština još nisu proterali ni Turke u kompletu. Ali je sreća da su se preostali Turci vremenom preorijentisali na biznis pa su rešili da otvore fabriku i zaposle 500 ljudi, a pride će izgraditi košarkaški teren za dva puta po pet ljudi, dvojicu sudija i jednog premijera, koga su pozvali da otvori teren.

-Pogledajte ovo, gola ledina, razrušene kuće, polomljeni stubovi, spomenici bez ruku. Strašno! Sve ovo mora da se obnovi! – urlao je premijer na uvek prisutnog Marka Blagojevića, direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima dok su obilazili Medijanu.

-Ali, premijeru, ovo je takoreći normalno stanje… – pravdao se Marko, kol'ko može.

-Ovo je tebi normalno! Da ljudi žive u ovakvim ruševinama!? – bio je besan premijer, šokiran uslovima za život u drevnoj Medijani, arheološkom nalazištu kod Niša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.