Deset savjeta za kupovinu polovnog aviona

Kolumne 23. dec 201608:23 > 26. dec 2016 16:01
Izvor: N1

Premijer u slobodno vreme najviše voli da računa na digitronu koliko tačno ima nas i Rusa, a koliko Rusa i nas.

– Nas i Rusa ima oko 200, 300 miliona… Ali, ako mi platimo samo remont, onda nas ima oko 180 miliona… I to u evrima, na odloženo. Dakle, nas i Rusa ima oko 180 miliona evra na odloženo – zapisao je u privatne beleške pre posete Moskvi gde je otišao polutajno – ovima iz EU je rekao kako ide da otvori poglavlje 29.

I to šest poglavlja 29 istovremeno.

– Koje li je to poglavlje 29? – pitali su se u Briselu, ali je premijer Vučić bio oduševljen sopstvenom metaforičnošću: “Ovi iz Brisela nikada neće skapirati da poglavlje 29 ima veze sa migom 29!”

– Pored otvaranja poglavlja 29, imaću tamo i razgovore oko MIGrantske krize, zapravo, oko šest MIGranstkih kriza, onda razgovore oko nove MIGranstke rute koja se proteže na liniji: vojni hangar kod Moskve, remont, pa onda vojni hangar kod Batajnice, a prisustvovaću i međunarodnom kongresu o MIGreni – objasnio je premijer čangrizavoj briselskoj administraciji razlog iznenadne posete Moskvi.

Ostalo mu je samo da se spremi za istoriijsku trgovinu.

U brošuri “Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog automobila” lepo piše da dok pregovarate sa prodavcem na auto-pijaci “Bubanj-potok” u svakom trenutku treba da izgledate kao da ćete da se okrenete i da odete.

– Nemojte biti previše oduševljeni vozilom: kažite da vam se sviđa ali da imate još opcija. Bez žurbe, polako i strpljivo, odlažite u razgovoru konačan dogovor dokle god to ima smisla. Možda će u tim dramskim pauzama prodavac otkriti još neke informacije koje su vam bitne. Kada ste postigli željenu cenu, napravite dogovor – stoji u brošuri.

U brošuri “Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog aviona”, autora Lazanskog Miroslava, piše da pri kupovini polovnog aviona treba da radite sve suprotno od onoga što vam savetuju tokom kupovine polovnog automobila.

– U svakom trenutku pregovora sa prodavcem aviona treba da izgledate kao da nikada nećete izaći iz kokpita – piše u brošuri “Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog aviona”, tako da je premijer Vučić tokom posete Moskvi sedeo za upravljačem uparkiranog polovnog “miga 29” sve dok mu čistačice vojnog hangara nisu zapretile da će radi njegovog udaljavanja iz kokpita angažovati pritivvazdušnu odbranu Ruske Federacije.

– Budite previše oduševljeni avionom: kažite da vam se sviđa i da nemate još opcija – piše u stavki broj dva brošure “Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog aviona”, tako da je premijer Vučić stalno ponavljao neke reči koje se nikako ne preporučuju pri kupovini polovnog automobila.

– Radi se o izvanrednoj mašini – rekao je recimo premijer pred prodavcem polovnih aviona, iako je pri kupovini polovnog automobila ta rečenica garant da će vas odrati i uvaliti neki krš.

– Ne odlažite u razgovoru konačan dogovor jer vam Rusi u dramskim pauzama sigurno neće otkriti još neke informacije koje su vam bitne, nego će vam otkriti još neke informacije koje su vam nebitne – navodi se u brošuri “Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog aviona”, tako da premijer Vučić nije pravio dramske pauze, već je stalno namigivao Sergeju Šojguu.

– Pri kupovini polovnog miga važno je stalno diskretno namigivati prodavcu. Pri kupovini šest migova, namigujte prodavcu dvaput kratko i četiri puta dugačko – navodi se u “Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog aviona”.

– Kada ste postigli željenu cenu, napravite dogovor – piše u brošuri

“Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog automobila” koja u brošuri “Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog aviona” izgleda savim drugačije: “Kada ste postigli željenu besplatnost, raspitajte se koliko bi koštao remont”.

Slične stvari pišu i u “Deset korisnih saveta za kupovinu polovnog tenka” od istog autora, od istog kupca i od istog prodavca.

Ceo taj dan u Vojnom muzeju Rusije bio je nekako poseban. Premijer je bio oduševljen gotovo svakim eskponatom iz bogate ruske istorije koji je tokom obilaska video.

– Jao što je ovo dobro. Šta je to? – pitao je premijer Šojgua.

– To je kočija kojom je Napoelon ušao u Moskvu… – objasnio je stari dobri Sergej.

– Dajte i te kočije jedno osam komada…

– Piši tu, osam modernih Napoleonovih kočija iz 1812. godine kao poklon Srbiji…

– A ovo? Jesu to rakete? – pitao je premijer.

– To su burad za naftu kojima je maršal Kutuzov spalio Moskvu…

– Odlična su… Dajte i te buradi jedno 30 komada…

– Upišite burad… – komandovao je Šojgu.

– A šta je ovo? – pitao je premijer.

– To su dve atomske bombe, malo korišćene… I vrlo povoljne.

– Kupljeno! A šta je ovo? Je l’ to neki automatski pilot miga 29? – zainteresovao se premijer Vučić.

– Nije! To je preparirani drug Lenjin…

– Dobro, dajte jednog da poklonim Vulinu!

I tako se premijer Vučić vratio u Srbiju sa obećanih šest migova i 30 tenkova, te vernom kopijom prepariranog Lenjina u koferu.

I kao što svakog književnika pitaju koji mu je roman najdraži, a on nikako ne može da se odluči, tako su i premijera Vučića po povratku novinari pitali: “Koji vam je od onih šest migova najdraži?”

– Svi su mi dragi. Svi ti migovi su mi kao deca, ne mogu da izdvojim nijednog posebno, mada mi onaj mig što mu je pukla desna guma i ima rupu na rezervoaru nekako najsimpatičniji. Simpatičniji od onog što mu fali levo krilo! – objasnio je premijer.

A onda je nastupila epizoda “Premijer hvali svoga miga”.

Kada je Čika Jova Zmaj napisao pesmu “Ciganin hvali svoga konja” nije ni slutio koliko će se vremenom razviti vojna industrija pa će ljudi jednog dana umesto konja početi da hvale svoje “migove”. Moderna verzija pesme “Ciganin hvali svoga konja”, izgleda ovako:

Gledaš, je li, moga miga,

Gospodaru stari?

Ne znaš je li mig il’ ptica

Lastavica?

Skidaj naočari –

Ne možeš se nagledati,

Već hajde pazari!

Nemoj da mu gledaš zube,

Moj golube,

Ni ja mu ih nisam gledo,

Nemoj ni ti

Mig ne može ostariti.

Što ga duže teraš, kume,

Sve je mlađi,

Pa de sad mu

Para nađi!

A brzina kakva mu je?

Malko j’ brži od oluje.

Sad ćeš čuti,

Kazaću ti:

Jednom sam se iz Erduta

Vraćo s puta.

Mada nas je pljusak vijo,

Mig se nije umorio.

Munja sevne, a mig rže –

Pljusak brzo, a mig brže;

Pljusak leti da polije –

Tek što nije!

Kad stigosmo pod šatora,

U MIGrantski hangar lep,

Na mom migu sve je suvo,

Pokiso mu samo – rep!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.