Direktor tragikomedije Narodnog pozorišta

Kolumne 09. nov. 201812:51 > 21:54
Podijeli:
Izvor: N1

Zamislite situaciju: glumac ste, reditelj, dramaturg, organizator, dirigent, dekorater, operska pevačica, baletan ili bilo šta drugo što postoji u sistematizaciji radnih mesta Narodnog pozorišta.

Zamislite dalje situaciju u takvoj situaciji: jednog dana vam dođe neki tip i ponudi da potpišete apel, podršku ili peticiju – potpuno svejedno – u kojoj precizno piše šta potpisujete, dakle – nema laži, nema prevare, sve je transparentno.

I još vam kaže da je apel, podršku ili peticiju – potpuno svejedno – gospođa Ražnatović Svetlana već potpisala, tako da ste unapred viđeni u izuzetnom društvu & veoma prijatnom okruženju.

Ako vam se sve to hipotetički dogodi u samo jednom danu, vi ćete reći:

a) Aman, čoveče, šta vam pada na pamet, pa ja ipak radim u Narodnom pozorištu!

b) Je l’ ovo skrivena kamera?

c) Potpisujem odmah, dodaj mi plajvaz!

Ipak, neodlučni ste, pa vam onaj neki tip ponudi da pročitate ispod čega ćete se potpisati. I vi pročitate, tačku po tačku, da to potpisujete:

– zato što poštujemo to što je javni dug manji, a što je broj fontana, trgova i saobraćajnica veći.

– zato što Beograd moraju da vode oni koji su pokazali da to znaju i oni koji ga vole.

– zato što ne želimo da novac namenjen za škole i vrtiće ode u ruke onima koji Beograd žele da iskoriste za lično bogaćenje.

– zato što konačno vidimo obale svojih reka, uživamo u Savskoj promenadi i gledamo Beograd na vodi koji raste.

Dođe, dakle, taj tip i ponudi vam da potpišete apel, podršku ili peticiju – potpuno svejedno – sa navedenim sadržajem. Pitaćete:

a) Je l’ ovo neki novi komad Duška Kovačevića?

b) Aman, čoveče, šta vam pada na pamet, pa ja ipak radim u Narodnom pozorištu!

c) Potpisujem odmah, dodaj mi plajvaz!

Ako ste u oba testa zaokružili odgovore pod A ili B, a niste zaokružili odgovor pod C, vi sigurno niste Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta.

Međutim ako ste zaokružili C, a niste A ili B, vi ste sto posto Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta.

Dakle, u psihološkom testu “Da li ste upravnik Narodnog pozorišta?” lako ćete otkriti da li u vama čuči Savić Dejan.

Test, međutim, ne otkriva samo da li ste Dejan Savić, već u njemu možete otkriti i da li ste idealan direktor Drame, Baleta ili Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, pošto su sva tri direktora koje je u međuvremenu imenovao Savić Dejan, takođe zaokružili odgovor pod C. Te je pravo čudo što za direktora Tragikomedije Narodnog pozorišta u Beogradu nije imenovan Aleksandar Vučić, koji jedini od svih opisanih iz priloženog testa nije potpisnik podrške listi “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, ali ne zato što je rekao: “Aman, čoveče, šta vam pada na pamet, pa ja ipak radim u Narodnom pozorištu!”.

On, naime, još ne radi u Narodnom pozorištu, ali njegov duh svakodnevno luta po Narodnom pozorištu. Tako da nije isključeno da se umesto duha Hamletovog oca, usred Hamleta, na sceni Narodnog pozorišta iznenada pojavi duh nosioca liste “Zato što volimo Beograd”.

I na otvorenoj sceni izgovori čuvenu hamletovsku repliku: “Zato što poštujemo to što je javni dug manji, a što je broj fontana, trgova i saobraćajnica veći!”

Potencijalni sirektor Tragikomedije Narodnog pozorišta Vučić Aleksandar, naime, oko sebe je okupio svakakav ljudski potencijal koji komične rečenice ume da izgovara tragično, a tragične rečenice ume da izgovara komično. U tome i jeste duh cele te putujuće trupe, koja, nekako, mora da ima tragičnog dramskog vođu koji je komičan, a samim tim i direktora Tragikomedije.

Međutim, ima tu i dobrih stvari, reći će vam neko, jerbo mimo očekivanja za direktorku Opere Narodnog pozorišta nije postavljena, na primer, potpisnica Ražnatović Svetlana, nego je postavljena profesionalna operska pevačica, koja je usput potpisala isto što i Ražnatović Svetlana. I treba da budete srećni što direktor Drame nije postao vlasnik pečenjare iz Lazarevca, a direktor Baleta nije postao Zoran Babić.

– Mi smo postavili profesionalce – kazaće vam duh koji šeta po Narodnom pozorištu, mada u aktuelnoj Srbiji čak i kad si profesionalac, dramaturg, reditelj, glumac ili operska diva, moraš da pokažeš da si lojalan, jer ćeš tek onda daleko da doguraš. Tako da kadrovska politika liči na povratak otpisanih ili opstanak potpisanih.

Šarmantni duh jedne vlasti koja je vratila princip nesmenjivosti svuda, uspeo je da izazove štrajk čak i tamo gde ljudi štrajkuju samo kad glume.

– Mada i ne glume nešto posebno, ja sam daleko bolji glumac od njih! Samo nemam vremena da glumim, ali ima vremena moj duh koji je na repertoaru svakog dana- reći će duh koji ovih dana luta po Narodnom pozorištu i oblizuje donju usnu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.