Tenk(re), simbol “zlatnog doba”

Kolumne 30. avg 201911:25 > 16:15
Podijeli:
Izvor: N1

Je l’ vi znate da u Borusiji iz Dortmunda svakih 10 sekundi pogine jedan tenkista? – pitao je predsednik novinare pre neki dan, mašući slikom tenka koji stoji uparkiran ispred stadiona Borusije iz Dortmunda.

U Borusiji iz Dortmunda, dakle, svakog sata gine 360 tenkista, 8.640 svakog dana, 60.480 tenkista svake nedelje, 267.840 svakog meseca… Faktički, u Dortmundu pogine tri miliona i 153.600 tenkista godišnje, samo zato što su ispred stadiona Borusije iz Dortmunda postavili tenk, a pritom nemaju obučene tenkiste, vikao je predsednik na novinare koji nisu obavešteni o postojanju tenkova ispred stadiona u svim razvijenim demokratijama zemaljske kugle.

-Srbija, međutim, ima obučene tenkiste, tako da za četiri dana otkad stoji tenk ispred Marakane nije poginuo nijedan tenkista. Nijedan! – objasnio je predsednik zašto smo mi bolji tenkisti od ovih iz Dortmunda i zašto je tenk bezopasan ako znaš s njim da rukuješ.

 Plan je – rekao je predsednik – da ispred svih osam fudbalskih stadiona koje ćemo izgraditi postavimo po jedan tenk, negde i po dva tenka, čime ćemo postati zemlja sa najvećim brojem tenkova po glavi stanovnika na stadionu.

Kao i obično, međutim, ispostavilo se da onaj tenk nije postavljen ispred stadiona Borusije, nego u nekoj kasarni, gde je prirodno stanište tenkova, jerbo je predsednikova Služba za istraživanje preko Gugla, koja radi pod geslom – ko nema u vugla ima u Gugla – ponovila svoju briljantnu epizodu sa rahmetli američkim peračima prozora, ali to, naravno, nema veze…

Je l’ vi znate da u Arsenalu iz Londona svakih 10 sekundi pogine jedan tobdžija? – vikao je posle predsednik na novinare mašući slikom nekih topova postavljenih ispred stadiona Arsenala u Londonu, gde čak i fudbalske klubove krste po arsenalima, magacinima za oružje.

I dobro, to bi trajalo ko zna dokle, da se neko opravdano nije zapitao – a što se predsednik jedne nerazvijene demokratije koja je odavno prerasla u preterano razvijenu autokratiju, uopšte bavi pitanjima za koje je zadužen policajac-pozornik SUP Savski venac, OUP Topčidersko brdo?

Možda zato što je neki dan ranije na sajtu Informera izašla neobična anketa sa pitanjem: “Podržavate li postavljanje makete tenka ispred Marakane?”, čiji rezultati su pokazali da čak 60,41 građana Srbije koji gube vreme na sajtu Informera podržava postavljanje makete tenka ispred Marakane. I da tenk ima bolji rejting od predsednika Vučića koga podržava oko 56,41 građana Srbije, jerbo je on još odavno osvojio taj procenat u anketi: “Podržavate li postavljanje makete predsednika Vučića na Andrićev venac?”.

Građani Srbije, dakle, za četiri procenta više veruju tenku nego predsedniku, pa je maketa predsednika podržala maketu tenka.

Ali, nećete verovati, sve je počelo sasvim bezazleno…

Oduvek su, naime, razmišljali u SNS šta je to simbol našeg vremena i ovog trenuka što bi trebalo postaviti negde da simboliše “zlatno doba”.

I kada je sprovedena anketa među građanstvom, najviše anketiranih je reklo da je simbol “zlatnog doba” – tenkre, dok se na drugom mestu simbola “zlatnog doba” našao – dalabu.

– Hm, tenkre… Šta je to? – pitao je predsednik Vučić.

– Tenkre… To mora da je neka specijalna vrsta tenka. Tenk koji podržava reforme. Sama reč kaže! – zaključili su autori ankete

– A šta je dalabu? – upitao je predsednik.

– Dalabu, to mora da je neka vrsta Dalaj Lame. Neko ko je smiren, duhovan, mudar, ko Dragan J. Vučićević, istinski simbol “zlatnog doba” – objasnili su stručnjaci predsedniku.

Dakle, bilo je jasno – ispred najšeg najvećeg stadiona treba postaviti kao simbol “zlatnog doba” ili specijalnu vrstu tenka ili Dragana J. Vučićevića, kao podvrstu Dalaj Lame iz familije dalabu.

I pošto svi istinski junaci “zlatnog doba” i Srpske napredne stranke izgledaju ko da su ih pronašli na vojnom otpadu u Smederevu, predstavnici Organizacionog odbora za postavljanje spomenika “zlatnom dobu” uputili su se baš tamo kako bi sproveli ideju u delo.

Međutim, pošto na vojnom otpadu u Smederevu nisu imali maketu Dalaj J. Lame, odlučeno je da pazare tenk koji podržava reforme, takozvani tenkre, koji su vrlo lako pronašli u svom tom kršu.

I tako je ispred Marakane osvanuo tenk(re).

I ne morate da brinete – uz tenk je na vojnom otpadu u Smederevu kupljen i jedan top, za svaki slučaj, da bi imali materijal za eventualno podizanje Spomenika neznanom glasaču, zbog koga nam se sve ovo i dešava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad