Oskar za dokumentarni horor

Kolumne 21. feb. 202011:34 > 20:12
Podijeli:
Izvor: N1

Kada su braća Limijer 1895. godine na prvoj filmskoj projekciji u novijoj istoriji prikazali jednominutni dokumentarni film "Ulazak voza u stanicu", neki gledaoci su panično pobegli iz bioskopa misleći da će ih voz sa filmskog platna pregaziti.

Sto dvadeset pet godina kasnije, kada je televizija N1 u dva dana prikazala trosatni horor B produkcije “Vladalac”, koji bi mogao da se zove i “Ulazak vođe u politiku”, bar 700.000 ponosnih članova SNS počelo je panično da beži od televizora, misleći da će ih vođa pregaziti.

– Ovo je najgori film strave i užasa koji sam u životu gledala – rekla je premijerka Ana Brnabić kada je zadihana utrčala na sednicu Vlade Srbije, uspešno pobegavši od svog plazma televizora.

– I ja sam se uplašio, glavni junak tog horora je pljunuti Fredi Kruger, samo mnogo gori – objasnio je Aleksandar Vulin, ministar za analiziranje neobjavljenih tekstova bivših ministara odbrane.

– Glavni junak je tol’ko strašan, da sam već posle pola sata zvao miliciju – prepričao je svoj dojam filma Aleksandar Martinović, radikalni stend ap komičar.

– Zašto američka CIA televizija prikazuje horor filmove u prajm tajmu? – upitao se Jadan D. Vučićević, eminentni filmski kritičar iz Železnika.

Pošto je bilo članstva koje nema N1, Ana Brnabić je svima ukratko prepričala o čemu se u tom savremenom hororu niske B produkcije radi: “Glavni junak je, kobajagi, najbolji student, ali onda, kobajagi, postaje huligan, pa potom, kobajagi, postaje radikal… Onda, kobajagi, on kaže da će 100 muslimana za jednog Srbina; pa onda, kobajagi, iseljava Hrvata iz Vojvodine; pa onda, kobaagi, postaje ministar; pa onda, kobajagi, kaže da će se osvetiti Ćuruviji, pa onda, kobajagi, ubiju Ćuruviju; pa onda, kobajagi, plače za političkim ocem, pa onda, kobajagi, izda političkog oca; pa onda, kobajagi, voli Ratka, a mrzi Đinđića; pa onda, kobajagi, postane naprednjak, pa onda, kobajagi, postane premijer…” – pričala je naizust Ana Brnabić.

– A šta je bilo na kraju? – pitali su prestravljeno oni koji nisu gledali.

– Onda takav čovek, kobajagi, postane predsednik Srbije! – poentirala je Brnabić.

– Jezivo! – rekli su svi koji su otvorenih usta slušali ovaj Anin spoiler, svesni da takvi filmovi šalju poruku mladima da svaki negativac jednog dana može postati pozitivac, te da zbog takvih horor filmova mladi beže iz zemlje, jerbo takvi filmovi afirmišu negativnu selekciju u našem društvu. Pokazalo se da je ovaj film haotična mešavina starijih i novijih horor klasika: “Strave u Ulici brestova”, “Strave u bulevaru Mladića”, “Noći veštica”, “Noći veštičinog prljavog veša”, “Petka trinaestog”, “Dvanaestog marta”, “Magle”, “Prodavca magle”, “Isterivača đavola”, “Isterivača opozicije”, “Rozmarine bebe” i “Onog Bebe”.

Najviše se, ipak, uplašio predsednik Srbije. Bilo je to prvi put u novijoj istoriji da se glavni junak nekog filma uplaši samog sebe.

“Toliko sam uverljivo i jezivo odglumio samog sebe, da nisam mogao da spavam celu noć, kada i inače ne spavam” – izjavio je on šokiran viđenim, a onda su i svi ostali postali izrazito šokirani, kada su saznali da ono nije igrani horor, već dokumentarni horor, koji je u prvom delu baziran na snimcima predsednika Vučića kada je još bio u pubertetu, iz kog je uspešno izašao tek negde u 42. godini života.

Dok je drugi deo filma baziran na originalnim snimcima predsednika Vučića iz klimakterijuma, jer njegovi originalni snimci iz vremena posle puberteta, otprilike poslednjih osam godina, skoro uvek deluju klimakterično. Tako da se karijera predsednika Vučića sastoji iz dva dela – onog kada je cela Srbija do njegove 42. godine željno čekala da izađe iz puberteta, a sada svi željno čekaju da konačno izađe iz klimakterijuma, perioda čiji su neki od simptoma – nesanica, nervoza, česte promena raspoloženja i valunzi kad ugledaš novinare N1, NIN-a, Vremena, Danasa, Insajdera, kao i kad ugledaš kreativni tim dokumnetarnog horora “Vladalac”, potencijalne oskarovce dokumentarnog horora.

Jerbo, da se film zove “Parazit”, a ne “Vladalac”, garantovano bi dobio Oskara. Čak je i naslov prikladniji. A i red je da posle Južne Koreje, Oskara dobije i Severna Koreja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad