Ima jedna Grčka u planini

Kolumne 19. jun 201508:51 > 09:00
Podijeli:
Izvor: N1

Anegdota iz povijesti Srpske radikalne stranke kaže da je na dan početka hrvatske akcije “Oluja”, tadašnji radikal-junior po imenu Aleksandar poverio jednom novinaru kako ne može više da izdrži, te sutra odlazi put Knina da brani srpski narod.

Novinar je posle pozvao centralu SRS, da vidi dokle je stigao, a ljubazna sekretarica mu je rekla: “Aleksandar nije tu. Koliko sam ga razumela, otišao je da čekira karte za Glifadu”.

– Glifada! Je l’ to ono ustaško uporište kod Knina? – mora da je bio zbunjen novinar.

Dvadeset godina kasnije je potpuno jasno zašto je Aleksandar Vučić veći deo svoje karijere posvetio izlasku Srbije na more. I za taj uzvišeni cilj bio spreman da pogine na prvoj liniji suncobrana, u ustaškoj Glifadi.

Srbija, naime, nema more, al’ ga ima Velika Srbija, te je premijer očigledno sve one svinjarije, varošarije i baljezgarije tokom svog impresivnog “si-vija” činio samo zbog razvoja domaćeg turizma. Kome jedino fali more.

– Ja kad sam vam govorio: “Treba nam izlaz na Karlobag”, vi ste vikali: “Uaaa, fašisto”. A sada tražite more! Licemeri! – opravdano je ljut premijer, naš poznati vizionar.

More jeste problem. U pitanju je vodena povšina koju mogu da nam naprave možda jedino Arapi.

– Pitaću mog prijatelja šeika Muhameda da nam izgradi jedno malecno more – očekuje se da će ovih dana rutinski reći premijer, koji je posle funkcije guvernera Narodne banke, urednika Televizije Pink, direktora Zavoda za statistiku, generalnog sekretara Gorske službe sapasavanja, preuzeo i funkciju lidera Turističke organizacije Srbije, skraćeno TOS. Što, odmah da se razumemo, nema veze sa DOS-om.

Nedeljko Bilkić, interpretator narodnjačkog hita “Ima jedna krčma u planini”, iz Čipuljića je kod Bugojna, istog sela gde je premijer Vučić proveo detinjstvo, pa se otud valjda promocija domaćeg turizma odvija pod sloganom: “Ima jedna Grčka u planini”.

Većina domaćih turističkih destinacija, naime, liči na srednji prst Halkidikija, prelepu Sitoniju. Nekoliko njih ne liči toliko na Halkidiki, ali usluga podseća na srednji prst. Tako da, ako vam kelner pokaže srednji prst kada naručite toplu čokoladu na Borskom jezeru, osećate se kao na Sitoniji. Koncept je, dakle, jasan.

Premijer je flajere sa natpisom “Ima jedna Grčka u planini” lično delio i po beogradskim ulicama, a okupljeni građani su u slavu domaćih turističkih destinacija koje neviđeno liče na Sitoniju, masovno isturali srednji prst.

– Još jedan dokaz da naš narod podržava ideju da postanemo istureno odeljenje Halkidikija – rekao je uvek ushićeni premijer.

Kada su okupljeni građani krenuli da ga gađaju paradajzom, premijer je ushićeno poentirao: “Ovo je još jedan dokaz da naš narod želi da rakrsti sa paradajz turizmom”.

A posebno je bio srećan kada je video da su maturanti prvi prihvatili njegov poziv da letuju Srbiji, jer su masovno počeli da se kupaju po gradskim fontanama već polovinom juna, u predsezoni, kada je mnogo jeftinije.

Autoprevoznici ilegalnih migranata po Srbiji smislili su novi biznis: prevoz ilegalnih srpskih turista do inostranstva.

– Vozimo vas povoljno u duplom dnu kamiona do svih turističkih destinacija u inostranstvu, diskrecija zagarantovana – piše u oglasima.

Ministar policije je ponosno saopštio da su već presečena dva krijumčarska lanca ilegalnih srpskih turista koji su krenuli u Paraliju i dva na putu za Kušadasi.

A ozbiljno razmišlja da slobode liši i onog zločestog Mićića iz Kon tikija.

– Mnogo mi se on kurobeca po onom Tajlandu, Baliju & Maliju – rekao je ministar svečano otvarajući kolegijum MUP-a.

Aktivisti Srpske napredne stranke već se raspituju kod komšija u liftovima: gde će na letovanje?

– Idem da se ko čovek odmorim u Bodrum – kazaće komšija.

– Ali, zar niste čuli za vizionarsku direktivu premijera… – strogo će aktivista-naprednjak, upisijući ime tog izdajnika srpskog turizma, ko što su onomad upisivali generalije onih koji nisu hteli da idu da oslobođaju turističku destinaciju Karlobag.

– Komšija, niste razumeli…Rekao sam: idem da se ko čovek odmorim u podrum – ispraviće se opravdano zaplašeni komšija.

– Aaa, to je u redu! Podrum je u Srbiji, odličan izbor – pohvaliće ga aktivista-naprednjak.

A Branko Ružić iz SPS-a će izgleda da završi na Golom otoku samo zato što je izjavio da ide u Grčku. Al’ šta ga briga, more je more.

Premijer, međutim, uporno krije na koju će on domaću destinaciju, jer kad je prošlog leta zakazao vikend na Borskom jezeru, recepciji hotela javio se abnormalan broj turista sa zahtevom: “Dajte nam sobu s pogledom na Vučića”, te pitanjem: “Koliko košta produženi vikend sa Vučićem?”

Mada se najviše javilo onih koji su pitali: “Koliko košta produženi vikend bez Vučića?”, al’ ovi sa recepciji to nikome nisu smeli da kažu, jerbo na Borskom jezeru vlada cenzura.

Vlada Srbije, opet, sem olakšica za letovanje u Srbiji, što podrazumeva i lakši kofer, naložila je svim domaćim hotelijerima da skinu uobičajene natpise dobrodošlice: “Što ste došli kad ste znali da ste ovde najebali”, te da istaknu nove, reformske: “Što ste došli kad ste znali da je ovde Bali”.

I sve je to u redu. Samo da se premijeru opet ne javi ona ideja o izlasku na more.