Otvaranje izložbe Odjeljenja za etnologiju sutra u Sarajevu

Kultura 19. jun 201615:38 > 15:40
N1

Izložba Odjeljenja za etnologiju "Modeli tradicionalnih kuća sa elementima pokućstva" bit će otvorena 20. juna u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Ovu će novu postavku otvoriti direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić i načelnica Odjeljenja za etnologiju Nirha Efendić, a bit će otvorena do kraja 2016. godine.

Izložba će omogućiti posjetiocima da se upoznaju sa izgledom tradicionalnih kuća, pokućstva, upotrebnog tekstila i alata. U četiri cjeline predstavljeni su modeli kuća iz Livanjskog polja, Sarajevskog polja, Posavine, te model hercegovačke kule.

Izloženi modeli kuća rađeni su prema autentičnim stambenim zgradama i predstavljaju modele šireg stambenog kompleksa pojedinačnih kuća, tj. glavnu stambenu zgradu, pomoćne stambene objekte, uređenje enterijera stambenog prostora, te modele mobilijara. Dio izložbe čine i originalni predmeti iz zbirke Odjeljenja za etnologiju koji su predstavljali dijelove pokućstva i alata, kao i fotografije snimljene krajem 19. i tokom prve polovine 20. stoljeća, saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.