Vlatko Stefanovski: Ne razumijem histeriju za celebrityjima

Kultura 02. jul 201608:57 > 09:00
N1

Vlatko Stefanovski sinoć je nastupio na OK Festu na Tjentištu, priredivši nezaboravan gitaristički koncert koji je do delirijuma doveo blizu tri hiljade ljudi na stadionu u Nacionalnom parku Sutjeska.

Nakon koncerta, u izjavi medijima kazao je da mu nije bilo žao voziti 11 sati do Tjentišta, budući da mu je prvi put u karijeri da boravi na tom lokalitetu.

“Gledao sam film deset puta, znam šta se dešavalo ovdje. Kada vidite ovaj krajolik, nikada ne bih okupirao ove dijelove. Priroda je neodoljiva, a puno mi znači da otkrijem novo mjesto na Balkanu”, rekao je.

Sebe inače smatra ekspertom za Balkan, budući da kako kaže – zna sve rute i da je živi “Via Michellin” za Balkan.

“Ova priroda je za mene iznenađenje”, dodao je zahvalivši se svima koji su došli.

“Mladim ljudima treba da se izgase televizori, pa mobilni telefoni, pa da im se daju neke knjige da čitaju, pa da slušaju neku finu muziku. Pa da im se oduzmu oni BMW-ovi koje im roditelji kupuju, i da se malo okrenu pravim vrijednostima”, dodao je.

Kaže da se mladi iseljavaju sa ovih prostora, u potrazi za boljim životom, obrazovanjem i životnim standardom, i na tome treba poraditi.

Ekipa N1 pitala ga je kako je biti Vlatko Stefanovski, budući da važi za gitarskog virtuoza sa višedecenijskom karijerom i imenom koje je poznato doslovno na svim krajevima Balkana.

“Nemojte misliti da pridodajem značaj svojoj slavi. Trudim se da živim i funkcionišem kao sav svijet. Svijet celebrityja, i histerije za celebrtityjima mi je nerazumljiv”, kazao je.

Radio je mnogo toga, svirao sa bendom, solo, muziku za pozorište, film – ali nas je interesovalo šta to još nije uradio, a “mora”?

“Knjigu nisam napisao, o svim mojim rutama balkanskim”.

Za kraj, zanimalo nas je i šta je najgore što se može desiti muzičaru?

“Tehničke stvari ne shvatam ozbiljno. Žica se promijeni ako pukne, pojačalo se zamijeni. Najgore što se može desiti je da vam duša i mozak ne budu prisutni dok svirate. Insistiram na konekciji, inače džaba svirate”, kazao je Stefanovski novinarki N1 Merimi Šemić.

Za kraj, za N1 je kazao da mu je najveći uspjeh u karijeri to što na svakom kraju Balkana ima bar jednog prijatelja.

“To je najveće bogatstvo koje sam godinama stekao”, pojasnio je Stefanovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.