Breške: Brojni umjetnici slikaju za Grad soli

Kultura 04. jul 201617:46 > 19:34
N1

U Tuzli je danas počela 17. Međunarodna likovna kolonija Breške. Ovu sedmicu slikat će 13 umjetnika iz nekoliko zemalja koji su došli na poziv Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.

Na koloniji učestvuju slikari iz Bugarske, Mađarske, Srbije, Makedonije Crne Gore i BiH. Magistrica sakralne umjetnosti Kristina Čavar iz Hercegovine prvi put slika u Breškama.

”Jako je lijepo – relaksirajuće.Izdvojeni smo i lijepo smo ugošćeni. Tu su jako fini domaćini prema nama”, kazala je Kristina Čavar iz Širokog Brijega.

Godinama na koloniju dolaze umjetnici iz različitih krajeva i država koji se maksimalno potrude ostaviti dio svog rada u Tuzli. Izlovani od gradske gužve, među dugogodišnjim stablima lipe u dvorištu stoljetne crkve slikaju što žele. Organizator nije odredio temu. Daje slobodu umjetnicima da prenesu svoje viđenje ovog djela Bosne.

“Ambijent koji je za umjetnike odmor za dušu i tijelo gdje mogu napuniti svoje kreativne baterije – nešto napraviti i ostaviti iza sebe. Umjetnici sebe unose u likovna djela i ostavljaju ih ovom kraju BiH i naravno Tuzli”, rekao je Boris Pejić, slikar i organizator.

“Živopisno je mjesto za uživanje zato što smo opkoljeni prirodom”, komentarisala je Kristina Zafirofska iz Skoplja.

Međunarodna likovna kolonija Breške iz godine u godinu postala je sastavni dio kulturnog života Grada soli. Kolonija predstavlja naseljavanje u stranoj zemlji, a umjetnici su se pod brežačke lipe naselili odavno.

“Fino je da se ovdje održava i da traje 17 godina i ljudi dolaze sve godine tu. To je jedan put koji žele dovesti do toga da će se ta djela sakupiti na jedno mjesto u jedan fond i biti bogastvo ovog podneblja i ovog kraja”, rekao je Ante Brkić iz Čapljine.

“Ovo što imamo, dobro je i bilo bi dobro to njegovati i podržati. Tako da će se nekako razviti ideja i entuzijazam da se sve više dogodi ovakvih stvari u našoj državi”, istakla je Kristina Čavar.

Za 17 godina trajanja kolonije nastalo je više od 700 radova. Dio se nalazi kao stalna postavka u KŠC „Sveti Franjo“, dio u fundusu i arhivi „Napretka“. Dio koji se proda ide za „Napretkove“ stipendiste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.