Kameni spavači spremni postati dio svjetske baštine

Kultura 14. jul 201617:08 > 19:05
N1

Stećci bi mogli već ovog mjeseca, poslije sedam godina rada na tom projektu, biti upisani na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Za upis na Listu svjetske baštine predloženo je 30 nekropola, od toga 22 iz BiH. U Hercegovini je očuvan velik broj nekropola stećaka, među kojima su Radimlja i Boljuni jedne od najpoznatijih.

Nekropola Radimlja spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja Bosne i Hercegovine. Iako jedna od najzaštićenijih, bila je na popisu ugroženih spomenika , kroz nju je provedena regionalna cesta, a potom je uslijedila gradnja privrednih objekata, pa i jednog novog spomenika u neposrednoj blizini.

Nekropola se sastoji od ukupno 135 stećka, stavljena je pod zaštitu kao spomenik kulture Bosne i Hercegovine 1967. godine, a 2002. proglašena je nacionalnim spomenikom, a ovi kameni spavači spremni su postati i dio svjetske baštine.

“Prvo mjesto svakako zauzima Radimlja, iz razloga što je Radimlja najuređenija nekropola stećaka, najočuvanija i jednostavno jedina nekropola koja je trenutačno dostupna turistima i koja može biti korištena u turističke svrhe”, kazala je Ante Vujnović, direktor JU Radimlja.

Dvanaest kilometara dalje nalazi se nekropola Boljuni. Ovdje je sačuvano duplo više stećaka, ukupno 273 stećka što je svrstava u jednu od većih nekropola na prostoru bivše Jugoslavije.

“107 stećaka je ukrašeno što natpisima što motivima. Najčešće se spominju motivi kola, scene boraca, mačevi, štitevi, razne životinje, mjesec, zvijzde, križ. Znači nekropola obiluje velikim brojem ukrasa”, istakao je Marinko Šutalo, Udruženje Neveš.

Nadahnut stećcima bio je Mehmedalija Mak Dizdar, čuveni pjesnik iz Stoca. Motivi stećaka danas krase njegovu hižu u rodnoj kući u Stocu.

“Mislim da su zahvaljujući Makovom djelu oni su ušli u našu svijest. Mi svi znamo za stećke i osjećamo da je to nešto što nama pripada i da na neki način obilježavaju naš identitet i našu historiju i tu mislim na sve stanovnike BiH”, smatra Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije „Mak Dizdar“.

Pored svjetski poznatih nekropola Radimlja i Boljuni, manje je poznato kako Stolac ima najveći broj zaštićenih kulturno-historijskih spomenika u Bosni i Hercegovini. Tako se upisivanjem stećaka na UNESCO-vu listu očekuje i veći broj posjeta turista u stolački kraj koji iznimno bogat arheološkim i kulturno-historijskim naslijeđem.