Muzej ratnog djetinjstva – projekt prepoznat širom svijeta

Kultura 19. jul 201610:27 > 10:35
N1

Muzej ratnog djetinjstva još čeka na prostor za stalnu postavku. Prostor postoji, postojala je i volja, ali još uvijek ne postoji realizacija. O tome je govorio gost Novog dana Jasminko Halilović, inicijator i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Halilović je rekao kako je Muzej ratnog djetinjstva drugačiji i na alternativan način govori o prošlosti onih koji za ratove nisu krivi, govori priče djece.

S tim u vezi smo se nadali da će Muzej ostati van domašaja različitih ličnih i političkih interesa, nažalost to se nije desilo. Mi želimo održati samofinansijsku instituciju i želimo mjesto koje je dostupno turistima, odnosno na područjima Općine Centar i Stari Grad. Potraga je trajala mjesecima, pojavila se politička volja da se to riješi i pronađen je prostor na Logavinoj ulici. Sve je išlo svojim tokom, međutim na sjednici Općinskog vijeća, jedino ko nije glasao za tu odluku su bili vijećnici SDA. Načelnik je izašao za govornicu i rekao da povlači odluku, nakon čega su ga drugi vijećnici prozivali. Načelnik je tada rekao da će biti velikih problema, a ja ne znam o kakvim se problemima radi. No, informacije do kojih smo došli nam kazuju da je prostor sačuvan zbog privatnog interesa“, komentarisao je Halilović.

Rekao je i da je prva izložba u Historijskom muzeju bila hit.

Posjetilo nas je 4000 ljudi, u Zenici 1000, a u petak idemo u Visoko i nastavljamo turneju po BiH. Građani su više puta pokazali da im je stalo do Muzeja, dali su svoje uspomene koje čuvaju i koje su vrijedne i intimne. Dobijamo i širok raspon podrške što pokazuje da Muzej nije obični projekt iz kulture već nešto što se tiče svakoga od nas, odnosno onoga ko je bio dijete u ratu. Političari u Općini Stari Grad su ipak odlučili staviti privatni interes ispred interesa građana i građanki“, kazao je.

Komentarisao je i svjetske medije koji izvještavaju o Muzeju ratnog djetinjstva.

“To je unikatan projekt koji je prepoznat, a o našim izložbama pisali su brojni mediji – od BBC-a, CNN-a, Yahoo-a, Reutersa, zatim mediji iz Portugala i Italije. Projekt jeste prepoznat od Japana do Amerike i imamo i pozive za izložbu van BiH i moguće je da ćemo krenuti tim putem. Ono što ne bih volio jeste da se Muzej otvori u Tokiju ili Londonu prije Sarajeva, što postaje realno“, naveo je Halilović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.