"Scream for me Sarajevo" otvara takmičarski dio programa SFF

Kultura 21. jul 201610:42 > 10:45
EBBE COMMS

Publika ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) imat će priliku pogledati svjetsku premijeru filma "Scream For Me Sarajevo" koji će otvoriti takmičarski dio programa u kategoriji dokumentarnog filma.

Ovaj film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najvrijednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

Ideja za film nastala je u noći kada sam pročitao priču Chrisa Dalea o koncertu Bruce Dickinsona 1994. u Sarajevu. Tada je krenula potraga za ljudima koji su te noći bili u BKC-u i sklapanje priče koja je rezultirala filmom. Tatjana Bonny, Alex Elena, Tarik Hodžić i Adnan Ćuhara su ljudi koji su sa mnom stvorili ovaj film, koji će prikazati svu surovost i sav užas opsade Sarajeva, ali i to kako su ljudi, u takvim uslovima, kako sami kažu, normalno živjeli. “Scream For Me Sarajevo” je film o životu“, izjavio je autor filma Jasenko Pašić.

Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva i producent Adnan Ćuhara, saopćeno je iz SFF-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.