Filmovi snimljeni tragom priča N1 na SFF-u

Kultura 26. jul 201618:22 > 19:27
N1

Najveći filmski festival u BiH SFF za nekoliko dana počinje u Sarajevu. U takmičarskom programu učestvovaće više od dvadeset dokumentarnih filmova. U najjačoj konkurenciji do sada, kako su naveli organizatori, učestovaće i filmovi snimljeni tragom priča naše televizije, ali i autorski filmovi naših kolega.

Kuća od najlona i uspomene na dobra, ali prošla vremena, jedino je što je imao Milan Petrović kada je N1 emitovala priču o njemu.

Uđite slobodno. Ovdje je toplo kao u raju. Ovo je legenda, ostajem Titov dok sam živ i kad umrem. Rekao sam kćerki i bivšoj ženi da me sahrane sa Titovim djelima“, kazao je tada u prilogu televizije N1 Petrović.

Na njegovu sudbinu nije ostao ravnodušan banjalučki reditelj Pero Pavlović. Junak njegovog filma “Svetlana”, koji će premijerno biti prikazan na Sarajevo Film Festivalu, upravo je Petrović.

“On je zapravo jedna osoba koja se izgubila u tom putu od komunizma ka kapitalizmu. On je skrenuo sa tih nekih tračnica i u svom svijetu se snalazi na sebi svojstven način. Iza njega je jako tužna životna priča. Svetlana je u filmu samo ugao gledanja iz kojeg je ispričana priča o Milanu”, istakao je Pavlović.

A priča o Fati sa Grbavice, tema je istoimenog filma reditelja Vedrana Drljevića, koji je i producent na televiziji N1. Dok su se u fudbalskom klubu Željezničar smjenjivali igrači i treneri, Fata je ta koja je uvijek tu. Punih 45 godina.

“Sa deset godina je prvi put otišla na Grbavicu i jednostavno se zaljubila u Fudbalski klub Željezničar. Posebna je i po tome što ima jedan hendikep, ne može da govori. Međutim, Fata se itekako dobro razumije u fudbal i zaista je mnogi fudbalski stručnjaci i bivši fudbaleri Željezničara jako dobro razumiju i poslušaju njen savjet kada je riječ i o taktici i o fudbalskoj igri”, kazao je Vedran Drljević, reditelj filma “Fata”.

Životne priče Milana i Fate samo su neki od primjera u moru sudbina ljudi iz našeg okruženja, saglasni su banjalučki i sarajevski reditelji. Organizatori 22. Sarajevo Film Festivala kažu da se u kategoriji dokumentarnih filmova očekuje najjača konkurencija do sada. Ako je suditi po navedenim pričama, jasno je i zašto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.