Koncert klasične muzike u sarajevskoj katedrali

Kultura 28. jul 201621:56 > 22:01
N1

Koncertom "Zagrebačkih solista", u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, zavšen je dvanaesti po redu Internacinalni Muzički Festival “Bosna” (BIMF).

Direktorica festivala Zemira Masleša kazala je kako je zadovoljna ovogodišnjom posjetom na festivalu, jer, iako nije rađena promocija festivala na nivou kao što je to bilo prethodnih godina, građani su uspjevali da pronađu svoj put do koncerat, što je pokazalo da Sarajevo ima publiku za klasičnu muziku.

Ispred pokroviteljstva večerašnjeg koncerta i festivala, svim gostima u katedrali su se obratili hrvatski ambasador u BiH Ivan Delvekio, izaslanica gradonačalnika Zagreba Milana Bandića, Mirka Jozić, te načelnik opštine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić.

“Smatramo da su kulturni mostovi koje gradimo sa drugim gradovima, drugim državama, a pogotova sa BiH, sa kojom smo više nego povezani, i bez obzira na neke razlike koje postoje, jako važni i da ne smijemo na to zaboraviti. Često su neke druge stvari bitnije, ali kulturni mostovi ostaju vječno među ljudima i oni će sigurno doprinijeti zajedništvu koje nam je neophodno kako bi mogli ići naprijed”, kazala je Jozić.

Članovi ansabla “Zagrebački solisti” Sreten Krstić i Krunoslav Marić su izrazili veliko zadovoljstvo što po šesti put nastupaju na Internacinalnom Muzičkom Festivalu “Bosna” i svim gostima poželjeli da uživaju u klasičnoj muzici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Pogledajte dio atmosfere koja je vladala u sarajevskoj katedrali.