Neka druga strana skokova sa Starog mosta

Kultura 31. jul 201620:45 > 20:51
Anadolija

Svake godine krajem mjeseca jula Mostar postaje turističko središte BiH. Tradicionalna sportsko-turistička manifestacija skokova sa 27 metara visokog luka Starog mosta i ove godine je privukla veliku pažnju kako domaćih tako i stranih posjetilaca. Tradicija koja datira još od 16. stoljeća očuvana je i danas.

Svako vrijeme i svaka generacija u Mostaru iznjedrili je po nekoliko vrhunskih skakača. Najcjenjeniji i najčuveniji je, nesumnjivo, Emir Balić, trinaest puta pobjednik u skoku na glavu sa Starog mosta. Prisjetio se svog prvog skoka, momenta koji je obilježio cijeli njegov život.

“Bilo mi je 16 godina kad sam prvi put na noge skočio, mislio sam se dugo i onda sam skočio. Malo sam se isprebijao, to sam kući odbolovao i onda sam se odmah na drugu disciplinu prebacio na skokove na glavu”, sjeća se Emir Balić, legendarna mostarska lasta.

A i dame su nekad skakale sa Starog mosta, među njima i Zijada Humo, iako je zbog starosti vezana za krevet, vrlo rado se sjeća dana kada je kao djevojka skakala s mosta.

“Taj let je moj trajao godinu dana, ja sam mislila nikad do vode neću doći i kad sam pala u vodu rekla sam hvala ti Bože, evo me u vodi, isplivala, a ponovo da skočim, napamet mi nije palo”, otkrila je Humo.

Značaj skokova sa Starog mosta za svakog Mostarca predstavlja potvrdu mostarskog identiteta, pa tako i za Iliju Spasovskog koji je sa 13 godina počeo skakati skokovi su sastavni dio života.

“Prije skokova svaki dan skačem, pripremam se na skakaoni na Duradžiku ima 10 metara, ali sa Starog mosta skačem samo na skokovima. Danas je dan odmaranja, a do jučer su bile pripreme teretana, kajak, trčanje, skakanje”.

A ni brojni turisti ne mogu odoljeti a da ne skoče sa Starog.

Prva popratna manifestacija u sklopu 450. skokova sa Starog mosta jeste tradicionalno ispijanje kafe iz najveće džezve na svijetu, tako je ova džezva postala neizostavan detalj na mostarskim skokovima.

U kafi su uživali mnogobrojni turisti.

Uskoro bi mostarski skokovi mogli postati svjetsko vlasništvo, jer kao najvažniji turistički događaj i brend ne samo za Mostar nego i cijelu BiH mogli bi se vrlo skoro naći na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.