Galerija Brodac: Osvježenje na sceni savremene umjetnosti

Kultura 01. aug 201615:16 > 15:52
N1 BiH

Historijat zgrade na adresi Brodac br. 4 mnogo je zanimljiv. Nekada zatvor Mladih muslimana, mjesto gdje je ležao Gavrilo Princip, pa čak i kafana, danas je mala galerija nastala iz ljubavi prema umjetnosti i želji da se stvori odskočna daska mladim umjetnicima.

N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH

Mak Hubjer, umjetnik i idejni tvorac projekta, kaže da se misao rodila prije nekoliko godina, iako galerija radi tek od aprila. Pronalazak prostora za izlaganje je bio najveći problem, a nije bilo ni podrške državnih institucija i društva. Zbog toga je Mak odlučio sam stvoriti prostor gdje će fokus biti na mladim umjetnicima i njihovim radovima.

“Sistem nikada nije davao veliku podršku umjetnosti, zato što je umjetnost postavljena u ovom gradu kao luksuz. Ne samo kao luksuz, nego i kao privilegija te manjine koja se na neki način kroz umjetnost pokušava odvojiti od ostatka društva”, rekao je Mak.

Kako kaže, galerija je u suštini samo jedan prostor i fizička pojava. Međutim, Mak na svoju galeriju gleda kao na odraz svog umjetničkog stava.

“Ovo što ja želim da radim je više neki moj stav kojim se vodim, da umjetnik treba da funkcioniše u jednom prostoru, da radi i da sve to treba da bude na neki način transparentno. Tako da posmatrač može vidjeti nastanak i proces jednog rada i kako je došlo do nečega, jer smatram da je proces nekad puno bitniji od samog djela”, pojasnio je.

Trenutno se u galeriji odvija druga po redu izložba, “Contemporary Refresh”. Do 29. avgusta, posjetioci će biti u prilici da vide preko 140 pojedinačnih radova od 20 različitih umjetnika.

 “Svi ti umjetnici su mlađi umjetnici, do 36 godina, koji svojim radom više skreću pažnju na socijalne probleme koji zahvataju ovo društvo. Zanimljivo je da su svi oni produkt rata, tako da je sva ta priča zasebno zanimljiva. Kada se stavi u dvije prostorije, dobije se neka cjelina”, kazao je Mak.

Očekuje da će ova izložba uroditi plodom i da će se pokrenuti bar neko razmišljanje o tržištu savremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini. “Nadam se da će ljudi shvatiti da ima profita u ovome. Jedino kada se nešto pokaže kroz valutu, tada ljudima postane vrijedno”, dodao je.

Čini se da je renoviranje prostora najveći problem na koji nailazi zajedno sa ostatkom volontera. “Ova izložba ima za cilj ljudima predstaviti djela koja hoćemo i da prodamo, da bi se samim tim renoviranje galerije privelo kraju”, rekao je Mak.

Jasmin Osivčić, Makov kolega, ističe da galerija nema nikakvu finansijsku pomoć, te da se sami snalaze po tom pitanju. Prilikom radova naišli su na niz različitih stručnih problema koje, kako kaže, niko ne uzima u obzir.

“Sve što se radi, trenutno se radi iz naših džepova. Ima nas nekoliko koji dolazimo ovdje dobrovoljno i imamo veliku želju da ovo izguramo do kraja, jer nema ovakvog mjesta u Sarajevu”, kazao je Jasmin.

U narednih par mjeseci, očekuje nas više izložbi u saradnji ne samo sa domaćim, već i stranim umjetnicima. Polako ali sigurno, Mak se kreće ka svom cilju da osvježi tržište umjetnosti kroz podršku mladim ljudima i da galeriju pretvori u centar savremene umjetničke scene Sarajeva. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.