Kako i gdje se pravi nagrada Srce Sarajeva

Kultura 04. aug 201618:03 > 12. aug 2017 10:05
N1

Najprestižnija nagrada na 23. Sarajevo Film Festivalu je svakako Srce Sarajeva, koja se na najvećoj filmskoj smotri u regiji - ali i šire dodjeljuju od jubilarnog 10. SFF-a, odnosno od 2005. godine.

Srce Sarajeva se dodjeljuje u svim takmičarskim kategorijama. Ova nagrada dodjeljuje se i pojedincima koji su dali doprinos razvoju Sarajevo Film Festivala ali i kinematografije.

Ovu nagradu, od 2005. godine u svojoj radionici pravi Senad Sofić, iz poznate zlatare “Sofić”. Ni 2017. godina, odnosno 23. Sarajevo Film Festival neće biti izuzetak, stoga smo osam dana pred početak SFF-a zavirili u zlatarsku radionicu, i porazgovarali sa Senadom Sofićem koji nam je objasnio kako je nastala saradnja sa festivalom, te kako se Srce Sarajeva pravi.

“Srce Sarajeva je naprije nestalo u srcima građana, u turbulentnom periodu. Gospođa Agnes B, dizajnerka ga je osmislila. Kontaktirala je ljude sa SFF-a, a oni su meni donijeli crtež”, kazao nam je Sofić u uvodu.

“Onda je bilo potrebno da se osmisli tehnologija i materijal. Mi od 2005. godine pravimo Srce Sarajeva, koje se pravi od punog srebra, tako da osim same nagrade – ima dodatnu vrijednost. U početku nam je trebalo puno vremena da osmislilmo pravu tehnologiju”, dodaje.

On je istakao da se Srce Sarajeva pravi tri do četiri mjeseca pred početak SFF-a, kako bi se izbjegli potencijalni problemi.

“Jako puno vremena treba, potrebne su i odgovarajuće kutije, na nivou kakav SFF i ovaj grad zaslužuju”, dodaje Senad Sofić.

Kazao nam je i da mu je SFF puno pomogao, ali i on festivalu, te da su jedni druge jako lijepo promovisali.

“Niti jedan važniji gost Sarajevo Film Festivala nije otišao bez poklona iz naše radnje”, dodaje. Ova zlatara, osim Srca Sarajeva i standardnog nakita bavi se proizvodnjom replika iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu, što je posebno interesantno ljudima iz inostranstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1