Talents Sarajevo na SFF-u: Baza za svijetlu budućnost filma

Kultura 13. aug 201618:11 > 18:14
N1

Na Sarajevo Film Festivalu okupili su se svi učesnici programa Sarajevo Talents, a upravo o tom segmentu smo razgovarali sa Asjom Makarević, menadžericom programa Talents Sarajevo.

Projekcijom filma Los Bastardos Amata Escalantea, sutra, 14. augusta otvorit će se Talents Sarajevo, sedam dana intenzivnog rada, radionca, master classa.

“Meksički autor je mlad, savremenog filmskog izraza – koji je sva tri dugometražna filma prikazao u Cannesu, a ima i nagrade se tog festivala, tako da je velika čast imati ga na SFF-u”, istakla je Makarević.

Ukupno 71 učesnik iz 17 zemalja jugoistočne EVrope pohađat će ovogodišnji Talents Sarajevo, suštinski dakle – širi region. “Imamo 38 eksperata i 72 eventa, uključujući predavanja, panel diskusije, radionice i druge evente”, dodaje Makarević.

“Kroz naš rad obraćamo pažnju i pratimo dalji rad stvaralaca. U cilju obilježavanja 10 godišnjice, imat ćemo dva alumnija – koji se vraćaju na Talents Sarajevo, ali ne kao učesnici nego kao eksperti”, dodaje menadžerica programa koji mladim filmskim autorima pruža nadu.

Šta najviše pamte – i kakve su reakcije učesnika nakon Talents Sarajevo?

“Što nije duže trajao, to obično kažu. Da su mogli pogledati još više filmova, i u principu – vraćaju se na SFF. Apliciraju na CineLink ili dođu sa kratkim filmom”.

Talents Sarajevo povezuje mlade regije, što je jedan od ciljeva svakako.

“Cilj je da ih međusobno povežemom, povežemo ih sa ekspertima – ali sa razmjenom mišljenja, i da ih upoznaju sa trendovima u filmskoj industriji. Sa završenim fakultetom udaljeni su još od same industrije”, a Makerević ističe da im radionice interdisciplinarnog tipa najviše pomognu.

Talents Sarajevo učesnicima pruži nadu, povjerenje, daje im priliku da se upoznaju istromišljenicima iz raznih zemalja regije, i stvore jake korijene za dalju budućnost, odnosno karijeru u sedmoj umjetnosti.

Kompletan razgovor pogledajte u video prilogu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.