Novalić i Dujmović dobitnici nagrade "Zlatni odron"

Kultura 18. aug 201612:57 > 13:03
Screenshot

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH u 2016. godini dodijelit će nagradu "Zlatni odron" premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ministrici Zori Dujmović zbog toga što nisu uradili ništa da bi unaprijedili stanje kinematografije u BiH.

Predstavnici Udruženja su se početkom 2015. godine sastali sa Novalićem kako bi predstavili svoje zahtjeve te prijedloge rješenja za započinjanje procesa poboljšanja trenutnog stanja u oblasti kulture koje je, kao i u drugim društvenim područjima, rezultat sistematskog zanemarivanja, rasparčavanja i osiromašenja, navodi se u saopštenju.

Zahtjevi Udruženja uključuju usvajanje kulturne strategije u Federaciji BiH, povratak nivoa finansiranja za kulturu na nivo od 2008. godine, usvajanje neophodnih zakona o audiovizuelnoj umjetnosti, legalizaciju UO i NO fondacija i Filmskog centra Sarajevo, što sve predstavlja suštinske korake za omogućavanje kulturne produkcije i normalizaciju rada kulturnim radnicima, umjetnicima i institucijama.

“Zlatni odron” se dodjeljuje za nestručno, netransparentno i nesavjesno djelovanje, navodi se u saopštenju Udruženja.

Uprkos insistiranju Udruženja rediteljica i reditelja u BIH:

1. Nije donesen Zakon o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu.

2. Stopiran je izbor direktora Filmskog centra. JP Filmski centar Sarajevo je uništen.

3. Nije raspisan konkurs za dodjelu sredstava 2016, niti su napravljeni preduslovi za raspisivanje konkursa 2016.

4. Smanjen je budžet za film. Trenutno je 0,8 miliona eura. Usporedbe radi, Hrvatska, najbliža članica EU kojoj težimo, a približno slična po broju stanovnika ima godišnji budžet od 9 miliona eura za kinematografiju. Podsjećamo da je na svaku uloženu 1 KM BH kinematografija do sada vraćala 2,5 KM u budžet.

5. Nije izabran stalni UO Fondacija i NO Filmskog centra, stoji u saopštenju.

Pokazalo se da su Novalić i Dujmović najuspješnije utjelovili pojam prepreke (odrona) na našem putu, poistovjećujući se u cjelosti sa okvirom kojeg im definiše njihova politička pripadnost i odbijajući djelovati izvan njega. Nama je preostalo jedino da njihov uspjeh uočimo kao neuspjeh, a u tekstu između ostalog stoji da je komunikacija Udruženja sa Novalićem i Dujmović bila uglavnom – jednosmjerna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

https://youtube.com/watch?v=JFvmmfIUffo