Izložba fotografija Slobodana Rašića Bobare u kući Čejvana

Kultura 20. aug 201617:39 > 17:49
Dušan Kecman

Član ULUPUBIH-a iz Banjaluke, Slobodan Rašić Bobara, poznati bh. umjetnički fotograf, danas je u dvorištu stare bosanske porodične kuće, nekada poznatog banjalučkog i jugoslovenskog pozorišnog i filmskog glumca Muhameda Čejvana, otvorio izložbu 270 fotografija raznih formata i instalacija sa temom vrbaskih dajak štica i lijepih brzak čamaca...

…opjevanih od davnina u narodnoj pjesmi, ali i pisanim poemama banjalučkog književnika i pjesnika Jovana Joce Bojovića.

U gradu na Vrbasu snagom mišica dajak šticom gurao se čamac pred očima banjalučkih ljepotica stoljećima. Momci su napetih tetiva, od onih petnih do bisepsa, potajno udvarali se ljepoticama, ali i formirali svoje atletske figure, često prevozeći s jedne obale na drugu mlade banjalučke dame na ples i druženje, posebno nekada u poznatu kafanu „Venecija“ na lijevoj obali ispod Halilovca niže Kastela, blizu tadašnje gradske stočne klaonice.

Fotograf Bobara je uz život na Vrbasu, kamerom opskurom ovjekovječio i majstore koji su izrađivali čamce u stolariji Avde Džabića, gdje su radili i majstori: stari Karlo Ajnhor i mlađani Saša Prosen. Rašić Bobara je uz razne formate fotografija čamaca i života na Vrbasu u crnobijeloj tehnici, uradio i instalaciju „ Neka bude drvo“, na kome „rastu“ fotografije. Sve je to nekako prirodno, onako, baš potaman, leglo u dvorištu porodične kuće Čejvan, kao da je današnji scenario za ovaj događaj napisao Abdulah Sidran Avdo; sa sve turistima koji fotografišu instalacije, sa domaćinima koji uživaju u lijepom danu u bosanskoj staroj bašti, u kojoj, a kao da je sve netaknuto, kao da je današnji snimak načinjen, odmah poslije rata.

Ova stara tradicionalna banjalučka kuća i njena bašta, odnedavno su pod brigom i pod pažnjom i upravom Centra Basok (Banjalučki socijalni centar koji se bavi obnovom kulture sjećanja, feminizmom i pravdom i solidarnošću), da se lakše prikupe sredstva da se obnovi ova stara bosanska kuća i vrati joj se nekadašnji sjaj, za razne radionice i kulturne prigode, poput ove danas, što je bio i cilj umjetnika Slobodana Rašića Bobare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman