N1 vodič kroz filmske festivale u BiH

N1

Bogata sezona bh. filmskih festivala privodi se kraju. Iza nas su Sarajevo film festival i Omladinski film festival Sarajevo, a slijedi nam još nekoliko događaja iz svijeta filma, širom BiH.

Kako žive i kako opstaju filmski festivali u Bosni i Hercegovini? Kakav je njihov položaj na festivalskoj sceni regije i Evrope, te mogu li se nadmetati u kvalitetu filmova koje prikazuju? Ova kalendarska godina pokazala je da mogu.

Najznačajniji filmski događaj godine svakako je Sarajevo film festival, a ovogodišnje 22. izdanje nadmašilo je očekivanja, kako publike, tako i organizatora.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala: “Mislim da smo ostvarili sve ono što smo htjeli. Ovo je godina u kojoj smo imali izuzetno dobar program i godina u kojoj je industrija otvorila dvije nove platforme za razvoj kinematografije u BiH i regiji. Imali smo fantastične goste, i publiku koju samo možemo poželjeti. Relacija između gostiju i publike bila je takva da su i jedni i drugi bili oduševljeni”.

A gosti ovogodišnjeg SFF-a bili su neke od najvećih zvijezda svjetske kinematografije. Oskarovac Robert De Niro dobio nagradu počasnog Srca Sarajeva za životno djelo.

Robert De Niro, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva: “Hvala vam mnogo. Ja ću zaista pamtiti Sarajevo sa puno zadovoljstva. Jer, nema mnogo gradova u svijetu koji su pokazali hrabrost kada je to bilo najpotrebnije. Zadovoljstvo je biti dio ovoga. Hvala vam još jednom”.

Samo nekoliko dana nakon završetka Sarajevo film festivala, glavni grad BiH ugostio je i Omladinski film festival Sarajevo. Festival koji okuplja, afirmiše i pruža priliku mladim autorima da uče od istaknutih filmskih profesionalaca.

Moamer Kasumović, kreativni direktor OFF-a: “Ova četiri festivalska dana stvarno su pokazali da imamo divnu omladinu. Posjetilo nas je preko 2000 i gledalaca i učesnika festivala. Realizovali smo preko 46 projekcija, večeras ćemo dodijeliti nagrade najboljima, tako da, stvarno jedna lijepa završnica na ovoj prelijepoj lokaciji odakle se naš grad najbolje vidi. Od prošle do ove godine, festival je mnogo narastao, i uložili smo mnogo truda da napravimo ovaj festival i da ga stvarno posvetimo mladima i omladini, što smo i uspjeli. Za iduću godinu, naravno, imamo veće planove, pokušavamo napraviti da sve bude još veće i još bolje”.

Široki Brijeg po 17. put bio je domaćin Mediteran film festivala, jednog od festivala dokumentarnog filma sa najdužom tradicijom u regiji. U takmičarskom filmu prikazana su 22 filma, a publika je mogla uživati u jedinstvenoj festivalskoj atmosferi koja nudi spoj turizma, dobre muzike i filma.

Festivalska sezona se nastavlja, a očekuje nas Jahorina film festival, međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma. Počinje 14. septembra, a na njemu će biti prikazano 150 filmova iz 36 zemalja svijeta.

Mirko Despić, direktor Jahorina Film Festivala: “Tokom godina, profil festivala se unekoliko promijenio. On je danas festival dokumentarnog i kratkog igranog filma gdje su ekološki i turistički film samo dvije sekcije dokumentarnog filma”.

Osman Arslanagić, Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu tvrdi: “Filmovi su vrlo zanimljivi, različitog kvaliteta iz raznih sredina i različitih estetskih nazora i u tom smislu predstavljaju jedno veliko bogatstvo, ali i veliku koncentraciju da se svi ti filmovi pažljivo pogledaju i ocijene, da se prema nekim estetikama i filmovima ne napravi greška”.

Od 12. do 14. oktobra očekuje nas peti Tuzla Film Festival koji iz godine u godinu ima sve bogatiji revijalni program, ali i takmičarski, koji se fokusira na mlade autore. Na konkurs za njihov program kratkog filma generacije budućnosti pristiglo 400 filmova iz oko 70 zemalja svijeta.

A kraj desetog mjeseca u godini rezervisan je za Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka, koji ove godine ima probleme sa finansiranjem, a i sami organizatori nekoliko puta su javno rekli kako je upitno održavanje samog festivala. Međutim, ljubitelji ove vrste filma nadaju se da će ti problemi biti riješeni, te da će moći uživati u ovom festivalu koji traje već devet godina.

Lijepe vijesti stižu nam i iz Unsko-Sanskog kantona koji do sada nije imao filmski festival, a iduće godine trebao bi dobiti svoj Krajina film festival. Ideja je još u fazi razrade, a prvo izdanje ovog festivala trebalo bi se desiti u julu iduće godine.
Sve više bh. gradova pokreće svoje filmske festivale, te proizvodnju filmova lokalnih autora, što domaćoj kinematografiji obećava, ipak, svijetlu budućnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.